Членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Иран са в окупирания Крим. Там се опитват да научат руските военни как да използват безпилотните дронове камикадзе "Шахед-136".

Това съобщи в дневния си обзор за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Неговите анализатори се позовават на изказвания да действащи и пенсионирани топ американски служители за в. "Ню Йорк таймс".

Иран доставя на Русия ракети и още дронове

Иран доставя на Русия ракети и още дронове

Очаква се сделката да подразни допълнително Запада

Анализаторите отбелязват, че по този начин Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран допринася за продължаващата война на Русия срещу Украйна.

"Всички ирански служители в Украйна вероятно са били инструктори за иранските дронове-камикадзе. Остава неясно дали иранските инструктори сами управляват безпилотните самолети, или просто обучават руските войници как да го правят", посочва ISW.

Експертите добавиха, че от средата на септември руските войски са изпратили десетки самолети "Шахед-136" срещу цивилни цели в Украйна, като са дали приоритет на терористичното въздействие върху цивилното население, вместо да постигнат осезаеми резултати на бойното поле.

Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Има подозрения, че такива безпилотни апарати са използвани в ударите по Киев

Неравномерното прилагане на частичната мобилизация от страна на руския президент Владимир Путин води до социални разломи, които стимулират руското информационно пространство да маргинализира още повече етническите малцинства.

Както ISW вече е съобщавала, стрелбата на 15 октомври на полигон в Белгородска област вероятно е естествена последица от продължаващата политика на Кремъл да използва бедните и малцинствените общности, за да поемат основната тежест на усилията за създаване на сила, докато защитава етническите руснаци и по-заможните руски граждани.

Руски източници твърдят, че виновни за стрелбата на полигона в Белгородска област са двама етнически таджикистанци с руски паспорти, които са били насилствено мобилизирани.

Русия продължава атаките с дронове в цяла Украйна

Русия продължава атаките с дронове в цяла Украйна

Най-малко четирима души са загинали в Киев

Руското информационно пространство до голяма степен реагира с яростна ксенофобска реторика срещу мигрантите от Централна Азия и други периферни социални групи.

Председателят на партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов публикува на 18 октомври дълга ксенофобска критика на миграционната политика на Русия, в която твърди, че мобилизацията разкрива системни пукнатини в руската имиграционна система.

Руските войски продължават да провеждат неуспешни опити в Харковска област.