Външният министър на Иран призна за първи път, че страната му е доставила дронове на Русия. По думите му трансферът е станал преди войната на Москва срещу Украйна, в която произведените в Иран дронове са бомбардирали Киев с пикиране, информира Асошиейтед прес.

Коментарите на иранския външен министър Хосейн Амирабдолахиан идват след месеци на объркващи съобщения от Иран относно доставката на оръжие, докато Русия изпраща безпилотните самолети да нанасят удари по украинска енергийна инфраструктура и цивилни цели.

Дадохме ограничен брой дронове на Русия месеци преди войната в Украйна, каза Амирабдолахян пред репортери в Техеран.

ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

ЕС удря Иран със санкции заради дроновете за Русия

Съюзът събрал доказателства, че безпилотните апарати се използват за удари срещу Украйна

Докато призна пратката, Амирабдолахиан заяви в събота, че Иран не е забелязал използването на своите дронове в Украйна. Той каза, че Иран остава ангажиран със спирането на конфликта.

Ако Украйна притежава някакви документи, че Русия е използвала ирански дронове в Украйна, те трябва да ни ги предоставят. Ако ни се докаже, че Русия е използвала ирански дронове във войната срещу Украйна, няма да останем безразлични към този въпрос, добави той.

Преди това иранските власти отричаха да въоръжават Русия във войната й срещу Украйна. По-рано тази седмица посланикът на Иран в ООН Амир Саид Иравани нарече обвиненията "напълно неоснователни" и повтори позицията на Иран на неутралитет във войната. САЩ и техните западни съюзници в Съвета за сигурност призоваха генералния секретар Антонио Гутериш да разследва дали Русия е използвала ирански дронове за атака на цивилни в Украйна.

ЕС проверява замесен ли е Иран във войната в Украйна

ЕС проверява замесен ли е Иран във войната в Украйна

Съюзът може да наложи нови санкции срещу Техеран