Иран отрече твърденията, че строи завод за дронове с Русия, съобщава "Ведомости".

"Това са фалшиви новини. За съжаление, държавите, които са най-големите доставчици на оръжия и оборудване за една от страните в конфликта, се опитват да заблудят световната общественост, като разпространяват неверни новини. Ислямска република Иран не заема ничия страна, нито планира да го направи. Целта ѝ е да постигне политическо решение на конфликта", подчерта каза говорителят на иранското външно министерство Насър Канани.

По-рано "Уол стрийт джърнъл" съобщи за предполагаемото изпращане на иранска делегация в Русия, която да оцени възможността за изграждане на завод за производство на дронове.

Украйна си навлече гнева на Иран с коментар за атаката срещу военния завод

Украйна си навлече гнева на Иран с коментар за атаката срещу военния завод

Техеран привика шарже д'афера на Украйна по случая

Руските и иранските власти многократно отричаха твърдения за предполагаеми доставки на ирански дронове в Русия, които тя да използва в хода на специалната си операция.

През август 2022 г. "Вашингтон поуст" излезе с подобна публикация, която говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "информационен пълнеж".

На 17 октомври украинското външно министерство обвини Иран в доставка на оръжия за Русия, включително дронове, за които се твърди, че са били използвани по време на специалната операция в Украйна. В отговор Песков заяви, че Москва използва единствено руска техника.

Иран все пак призна, че е изпратил дронове но Русия. Страната обаче твърди, че безпилотните апарати са били доставени преди нахлуването на руските сили в Украйна миналата година.

Зеленски: Иран лъже! Дава дронове на Русия

Зеленски: Иран лъже! Дава дронове на Русия

Москва и Техеран са сключили кървави споразумения