Германското списание "Шпигел" твърди, че Русия преговаря с Китай за доставка на дронове камикадзе и Китай е готов да изпрати пробна партида от 100 дрона на руснаците през април.

"Шпигел"не разкрива източниците си на информацията и все още няма потвърждения или опровержения от други източници.

Преди ден американската преса съобщи, че администрацията на САЩ обмисля дали да публикува разузнавателните си данни, че Китай претегля аргументите за и против продажбата на оръжие на Русия.

Според Шпигел китайският производител на дронове Xian Binguo е казал на руснаците, че е готов да направи и достави 100 прототипа на своя дрон ZT-180. Според изданието този безпилотен летателен апарат-камикадзе по своите характеристики наподобява иранския Shahed-136 и може да носи бойна глава с тегло 35-50 кг.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на китайската дипломация Ван И се срещнаха на Мюнхенската конференция по сигурността. След срещата държавният департамент съобщи, че Блинкън е предупредил събеседника си за последствията, които Пекин може да понесе, ако подпомогне Москва във войната или съдейства за избягване на санкциите.

Източници на NBC твърдят, без да навлизат в подробности, че Китай може би вече доставя "оборудване за пролетната офанзива на Русия" в Украйна - военни униформи и бронежилетки.

Един от източниците на NBC заявява, че ясно са изразили загрижеността си от предоставянето на смъртоносна помощ, и въпреки че все още не смятат, че тази граница е премината, опцията стои на масата.

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Инициатива на Пекин