САЩ подозират, че Китай вече може и да предоставя несмъртоносна военна помощ на Русия за войната в Украйна. Това съобщава NBC, позовавайки се на свои източници в Белия дом. Според тях Вашингтон е обезпокоен и че Пекин обмисля да изпрати и смъртоносни оръжия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на китайската дипломация Ван И се срещнаха на Мюнхенската конференция по сигурността. След срещата държавният департамент съобщи, че Блинкън е предупредил събеседника си за последствията, които Пекин може да понесе, ако подпомогне Москва във войната или съдейства за избягване на санкциите.

Източници на NBC твърдят, без да навлизат в подробности, че Китай може би вече доставя "оборудване за пролетната офанзива на Русия" в Украйна - военни униформи и бронежилетки.

Един от източниците на NBC заявява, че ясно са изразили загрижеността си от предоставянето на смъртоносна помощ, и въпреки че все още не смятат, че тази граница е премината, опцията стои на масата.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която също говори на Мюнхенската конференция, също констатира, че Китай се е сближил с Русия след началото на войната.

От своя страна Ван И, член на Политическото бюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, с когото Блинкън се срещна, заяви на конференцията, че Китай ще предостави свой план за разрешаване на конфликта и ще изложи позицията си за "политическо уреждане на украинския въпрос".

Китай готов с мирен план за Украйна

Китай готов с мирен план за Украйна

Рядък случай, при който Пекин определя руската операция в Украйна като война

От една страна, Пекин настоява за необходимостта от зачитане на териториалната цялост, а от друга - изисква "легитимните опасения за сигурността да бъдат взети на сериозно".

Ван И беше външен министър на Китай до началото на 2023 г., а сега оглавява Бюрото на Комисията по външни работи на Китайската комунистическа партия. Този орган отговаря за надзора на външната политика на страната.

По-късно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди и в интервю за CBS подозренията на Белия дом, че Китай доставя за руската армия, и има основания да смята, че Пекин може да започне да доставя и смъртоносни оръжия и/или боеприпаси.

"Наблюдаваме това много внимателно. Досега сме виждали китайски компании... и въз основа на информацията, с която разполагаме, имаме опасения, че те обмислят да предоставят и смъртоносна подкрепа. Много ясно им казахме, че това ще създаде сериозен проблем за нас и за отношенията ни с Китай", каза Блинкен.

Той заяви, че американското разузнаване също така има основание да се съмнява в искреността на заявката на Ван И, ръководител на Бюрото на Комисията по външни работи на Китайската комунистическа партия, на Мюнхенската конференция по сигурността.