Пекин е готов да представи предложението си за мир за Украйна. Това обяви неговият първи дипломат Ван И в събота на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи CNN.

Отбелязва се, че това е рядка забележка, в която конфликтът в Украйна се нарича война.

"Тази война не може да продължава да бушува", каза Ван И, висш съветник по външна политика на китайския президент Си Дзинпин.

Териториалната цялост и суверенитетът на всички страни ще бъдат зачитани в предложението на Китай, каза Ван и добави, че Пекин ще продължи да работи за мир.

"Можем, разбира се, да продължим да изричаме позициите си на международни конференции като тази, но предлагам да започнем да мислим спокойно, особено на моите приятели в Европа, каза той. Трябва да помислим какви усилия можем да положим, за да сложим край на тази война", добави Уанг.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в събота каза, че САЩ са "обезпокоени" от продължаващата подкрепа на Китай за Русия от началото на войната в Украйна.

Камала Харис от Мюнхен: Русия извърши престъпления срещу човечеството в Украйна

Камала Харис от Мюнхен: Русия извърши престъпления срещу човечеството в Украйна

Времето не е на страната на Путин

А президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза пред CNN в събота: "Нуждаем се от повече доказателства, че Китай не работи с Русия, а ние не виждаме това сега".

Припомняме, че Китай многократно отказа да осъди агресията на Русия в Украйна. В края на 2022 г. руският президент Владимир Путин каза на китайския си колега Си Дзинпин, че партньорството им е по-важно от всякога пред лицето на "безпрецедентния натиск" от страна на Запада.

Си повтори посланието на Путин за единство, като каза, че двете страни трябва да "засилят стратегическата координация" и "да внесат повече стабилност в света", според китайската държавна медия Синхуа.

През септември 2022 г. Путин призна, че Пекин има "въпроси и притеснения" относно инвазията, което изглеждаше като завоалирано признание за различни гледни точки относно войната.

Първият дипломат на Китай също ще посети Русия този месец, според външното министерство, в първото посещение в страната на китайски служител в тази роля от началото на войната.

Русия, Китай и ЮАР започват военно учение в Индийския океан

Русия, Китай и ЮАР започват военно учение в Индийския океан

Маневрите ще продължат до 27 февруари