Балоните, наблюдавани в небето на Украйна, вероятно са руски.

На 15 февруари украинските въоръжени сили съобщиха, че са забелязали няколко балона с радарни отклонители, в небето над столицата Киев, и че са свалили поне шест от тях. Няколко дни по-рано, на 12 февруари, подобен балон е бил забелязан и над източната част на Днепропетровска област.

Темата за балоните обсъжда днес британското военното разузнаване в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Британските военни смятат, че балоните над Украйна с голяма вероятност да са били руски.

Според разузнаването тези балони са част от нова тактика от страна на Русия за получаване на информация за украинските системи за противовъздушна отбрана, а и за "принуждаване на украинците да изразходват ценни запаси от ракети земя-въздух и други боеприпаси", пише разузнаването.

И украинските медии обсъждат днес променената тактика на руските ракетни атаки в последния месец. Специален акцент се поставя на евентуалната нова цел на руската армия - системите за противовъздушна охрана.

ПВО на Украйна – новата цел на руските ракети?

ПВО на Украйна – новата цел на руските ракети?

Войната в Украйна изчерпва оръжейните запаси на Русия

На 14 февруари 2023 г. заради забелязан обект "с формата на балон" беше затворено за няколко часа и молдовското въздушно пространство. "Съществува реална възможност да става дума, но с по-ниска степен на сигурност, това също да е бил руски балон, донесен от украинското въздушно пространство", пише още днес британското разузнаване.