Руското военно командване все по-често прибягва до ограничени ракетни удари вместо досегашните масирани атаки. Това отбелязват украинските агенции днес след ударите от изминалите две седмици.

За променената тактика говори и Наталия Хуменюк, ръководител на Съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили "Юг", която отбелязва и явното неудовлетворение заради промяната на тактиката от страна на руските агресори. Според Хуменюк руското командване очевидно се е убедило, че старата тактика на масирани удари не работи заради високата ефективност на украинската система за противовъздушна отбрана. Октомври, ноември и декември месец руските ракети с масирани удари имаха за цел украинската енергийна система, като успяха да нанесат сериозни щети, които доведоха и до сериозен недостиг на електроенергия в зимните месеци. 

"Затова руснаците търсят начини да изтощят тези системи. Врагът се опитва да разузнае местоположението им", обясни Наталия Хуменюк. Украйна и западното разузнаване очакват февруари - март месец да започне нова руска офанзива.

Балоните в небето на Украйна - разузнаване и чучела за украинската отбрана

Балоните в небето на Украйна - разузнаване и чучела за украинската отбрана

Предупреждение на британското военно разузнаване

И тази сутрин, 19 февруари, в някои украински региони е обявена тревога за въздушна опасност. Тревога беше обявена в Одеска, Николаевска, Херсонска, Запорожка, Днепропетровска, Харковска, Донецка и Луганска област, но след около час бе отменена.

Вчера руската армия също предприе ракетни удари от Черно море, предупрежденията бяха за шест ракети "Калибър".

Руски ракети по Хмелницки и Николаевска област
Обновена

Руски ракети по Хмелницки и Николаевска област

Картата отново е червена

Едновременно с това руските агенции разпространяват интервю на Сергей Чемезов, ръководител на "Ростех", който заявява, че държавната корпорация произвежда вече и до 50 пъти повече продукти за руското министерство на отбраната. "Обемите са нараснали значително, в някои случаи 50 пъти", каза Чемезов в интервю за телевизионен канал "Звезда", цитиран от Интерфакс.

Западни анализатори отбелязаха вече, че войната в Украйна изчерпва оръжейните запаси на Русия. В отговор руските власти заявиха, че са в състояние да увеличат производството, като мобилизират предприятията от военнопромишления комплекс.

Вчера Американският институт за изследване на войната изказа предположение, че Москва ще трябва да използва военнопромишления комплекс на Беларус, за да продължи войната си в Украйна.

ISW: Лукашенко прави отстъпки с оръжие за Путин, за да остави армията

ISW: Лукашенко прави отстъпки с оръжие за Путин, за да остави армията

Но все още отказва пряко участие във войната в Украйна с войски

Високопрецизните оръжия може да се окажат в недостиг, но Чемезов заявява в интервю, че наред с другото се увеличава производството на "Кинжал": "Той е на въоръжение от дълго време, първоначално нямаше нужда от определено количество от него. Сега го увеличаваме."

"Кинжал" е най-новият комплекс с хиперзвукови балистични ракети, носени от специално оборудвани прехващачи МиГ-31К, пише ТАСС. Руският президент Владимир Путин за първи път се похвали с "Кинжал" в годишното си обръщение за 2018 г., значителна част от което беше посветена на представянето на оръжието.

Официално първото бойно използване на тези ракети се състоя на 18 март 2022 г. в Украйна, припомня ТАСС. През декември началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов заяви, че "Кинжал" "показва висока ефективност и неуязвимост срещу системите за противовъздушна отбрана". В края на януари Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, съобщи за използването на "Кинжал" по време на поредната масирана атака срещу Украйна.

Украинската ПВО е безсилна срещу нашите кинжали, доволни в Русия

Украинската ПВО е безсилна срещу нашите кинжали, доволни в Русия

Руските сили са поразили над 1300 важни украински обекта