Русия увеличи формированията си в Украйна с десетки хиляди резервисти от октомври. Въпреки решаването на проблема с недостига на военен персонал, недостигът на боеприпаси е много вероятно да остане ключовият ограничаващ фактор за руските настъпателни операции, пише в ежедневния доклад на разузнаването към британското министерство на отбраната, става ясно от публикация на ведомството в "Туитър"

Русия вероятно е ограничила своите ракетни удари срещу украинска инфраструктура до около веднъж седмично поради ограничената наличност на крилати ракети. Също така е малко вероятно Русия да е увеличила запасите си от артилерийски боеприпаси достатъчно, за да позволи широкомащабни настъпателни операции.

Според британското военно разузнаване най-голямата уязвимост на текущия оперативен план на Русия е, че дори само поддържането на отбранителни операции по нейната дълга фронтова линия изисква значителен ежедневен разход на снаряди и ракети.

Това не е първият път когато западните и украински разузнавателни агенции твърдят, че руските прецизни ракети привършват. Не е ясно какъв е производственият капацитет на руския военнопромишлен комплекс, но удължването на войната едва ли е влизало в плановете на Русия.

Говорителят на украинското разузнаване Андрей Юсов преди време отбеляза, че Русия почти е изчерпала запасите си от прецизно управляемо оръжие, но все още има много ракети с ниска точност.

"Виждаме, че те всъщност не се интересуват от точността. В много случаи отклнението на километър е условна "норма", а поразяването дори не на инфраструктурни обекти, а на жилищни сгради, болници - това е признак на несръчността на руските ракетчици и на руския режим като цяло," заяви тогава Юсов.

Медведев: Обстрелът на енергийните съоръжения на Украйна ще спре, ако тя признае анексията

Медведев: Обстрелът на енергийните съоръжения на Украйна ще спре, ако тя признае анексията

Първо неофициално поставяне на условия от Москва от месеци