Бившият руски президент и премиер на Русия и заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в своя канал в "Телеграм" макар и неофициално обяви кога Русия ще спре да обстрелва украинската енергийна инфраструктура. Той коментира и покупката на електроенергия, която Киев реализира тестово от Словакия.

"Закупуването на електроенергия от Украйна в Словакия ще доведе до допълнително увеличение на цените на енергията както за европейците, така и за украинците, но няма да даде желаната стабилност в работата на енергийната система," коментира Медведев в "Телеграм"

"Пътят към стабилността на енергийните доставки е различен. Трябва да признаят (Украйна-бел.ред.) легитимността на исканията на Русия в рамките на СВО ("Специалната военна операция", както Русия нарича агресията си в Украйна-бел.ред.) и нейните резултати, отразени в нашата конституция (има се предвид анексирането на четирите украински региона-бел.ред.). И тогава нещата със светлината ще се оправят", пише Медведев.

На 27 октомври Украйна за първи път в тестов режим внесе електроенергия от Словакия.

В Украйна не достига електроенергията след интензивните руски обстрели, започнали след атентата на Кримския мост. Обстрелите нанесоха сериозни поражения на енергийната инфраструктура. В резултат на това от миналата седмица в много региони на страната, включително Киев, редовно спира електричеството.

Подоляк за Медведев: Признаване на тероризъм на държавно ниво

Подоляк за Медведев: Признаване на тероризъм на държавно ниво

Украйна отговори на неофициалното искане за признаване на анексията