На 27 октомври, държавният търговец "Енергийна компания на Украйна" осъществи първия си тестов внос на електроенергия от Европа.

Това съобщиха от пресслужбата на компанията, цитирани от УНИАН.

Тестовият внос на електроенергия е осъществен от Словакия. Капацитетът му е 1MВт.

"Техническата възможност за внос на електроенергия от Европа в Украйна е още един инструмент за стабилизиране на енергийната ни система. Трябва да сме готови да го приложим", подчерта генералният директор на компанията Виталий Бутенко.

Енергийната компания на Украйна получи правото на внос в резултат на открит търг за достъп до междудържавните енергийни мрежи. Той се проведе в четвъртък, 25 октомври, от националния оператор на преносна система НЕК "Укренерго".

Украйна въоръжените сили на Руската федерация са извършили 85 нападения срещу украински енергийни съоръжения. Само през октомври окупаторите са извършили 51 такива нападения. В резултат на тези удари в много региони е въведен режим на тока.

Президентът Володимир Зеленски също призова украинците съзнателно да ограничат потреблението на електроенергия. Той каза, че руските терористи са създали такива трудни условия за нашите енергетици, каквито никой в Европа не е виждал досега.