От 20 октомври в Украйна ще бъдат въведени ограничения в потреблението на електроенергия. Те ще бъдат в сила от 7 до 22 ч., съобщиха от "Укренерго".

Прекъсванията на електрозахранването ще се редуват и ще продължат не повече от четири часа, съобщиха от компанията. Жителите могат да се информират за графика на прекъсванията на електрозахранването на уебсайтовете на регионалните енергийни компании.

"Укренерго" нарича решението за прекъсване на електрозахранването принудително и припомня, че от 10 октомври насам руските атаки срещу украинската енергийна система са повече, отколкото през осемте месеца на войната.

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Украйна пред режим на тока заради Запорожката АЕЦ

Премиерът Денис Шмигал призова населението да намали потреблението на енергия

"Уверете се, че имате заредени телефони, батерии, запаси от вода, фенерчета и батерии за тях, както и топли чорапи и одеяла преди 7 ч. сутринта в четвъртък", се казва в изявление на "Укренерго".

Украинците отново бяха призовани да сведат до минимум използването на електроенергия в пиковите часове.

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко добави, че използването на уличното осветление в градовете ще бъде ограничено от четвъртък.

Русия продължава системно да обстрелва енергийни съоръжения в Украйна. Само на 19 октомври ударите са насочени срещу топлоелектрическа централа в Бурщин и енергийно съоръжение в област Виница.

Украйна съобщава за руски ракетен удар по топлоцентрала

Украйна съобщава за руски ракетен удар по топлоцентрала

Горял е пожар, който вече е потушен

По-рано тази седмица президентът Владимир Зеленски заяви, че 30% от украинските електроцентрали са били разрушени от руските удари. В сряда Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария, уточни, че става дума за обекти, които са били засегнати от руски удари, но не е задължително да са били разрушени.

В момента енергийният сектор работи за възстановяването им.