Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че силите за противовъздушна отбрана са свалили всички дронове камикадзе, изстреляни от руснаците тази нощ.

"По предварителни данни врагът е използвал 24 безпилотни самолета "Шахед". Всички 24 са унищожени от зенитно-ракетни подразделения, изтребителна авиация, мобилни огневи групи на ВВС в сътрудничество с подразделенията за противовъздушна отбрана на други компоненти на украинските отбранителни сили", съобщава украинското командване.

Украинската заявка е, че безпилотните самолети са били от видовете "Шахед-136" и "Шахед-131", изстреляни са били от източния (руски) бряг на Азовско море и повечето от тях са били унищожени в централните райони на Украйна.

Въпреки това ръководителят на областната администрация на Днепропетровск Николай Лукашук съобщи, че през нощта е било поразено промишлено предприятие. Лукашук твърди, че няма жертви в резултат на това попадение.

Сирени за въздушна тревога са били чути в цяла Украйна

Сирени за въздушна тревога са били чути в цяла Украйна

Свалени са ирански дронове

През последния час в източните и южните райони на Украйна отново бе обявена въздушна тревога, която по-късно се разпростря и върху Централна Украйна, а към 9 ч. местно време и върху територията на цялата страна. 

Няколко канала и медии съобщиха, че руснаците може да са изстреляли крилати ракети от стратегически бомбардировачи от района на Каспийско море. Все още няма потвърждение на тази информация.

Украинските енергийни компании обявиха, че поради заплахата аварийно изключват електричеството в Киевска и Днепропетровска област, Харковска, Николаевска и Одеска област.

Снимка 603822

Източник: news.bg

15 безпилотни самолета са свалени край Киев по време на нощния рейд над украинската столица. Областната администрацията съобщава, че не е имало жертви или поражения на инфраструктурата.

Украинските агенции и власти съобщиха през тази нощ за експлозии в Киевска и Черкаска област, но според информацията експлозиите се дължат на работата на противовъздушната отбрана.

Във вечерното си обръщение към нацията руският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия подготвя нова вълна на агресия, за да увеличи натиска върху Украйна. 

Атаката се случва на фона на новината от вчерашния ден, че Германия "развърза" възела около доставката на модерни танкове Leopard за Украйна, като част от западната военна помощ за Киев. Русия веднага предупреди за възможна ескалация на войната й срещу Украйна.

Зеленски: Русия подготвя нова вълна на агресия

Зеленски: Русия подготвя нова вълна на агресия

Той настоя, че международната общност трябва да засили отговора си на агресията на Москва