Русия предупреди за възможна ескалация на войната срещу Украйна, след като Германия се съгласи да ѝ изпрати танкове "Леопард" след седмици на натиск от Киев и неговите съюзници.

"Това изключително опасно решение извежда конфликта на ново ниво на конфронтация", категоричен бе руският посланик в Германия Сергей Нечаев.

По негови думи подобва доставка неизбежно ще доведе до "смъртта не само на руските войници, но и на цивилното население".

За пореден път се уверихме, че Германия, както и нейните най-близки съюзници, не се интересуват от дипломатическо решение на украинската криза, изтъкна Нечаев. Той посочи, че с доставките на по-тежки оръжия на Украйна Берлин "унищожава остатъците от взаимно доверие и причини непоправима вреда на и без това плачевното състояние на руско-германските отношения".

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Скоро трябва да започне и обучението на украинските войници

На противоположния полюс бе реакцията в Украйна. Киев приветства решението на Германия, наричайки го "първа стъпка" в процеса на въоръжаване на Украйна с модерни бойни машини.

"Първата стъпка за танковете е направена. Следваща - "танковата коалиция". Имаме нужда от много леопарди", заяви ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Йермак, визирайки други страни като Полша, които обявиха, че също ще изпратят такива танкове с одобрението на Берлин.

Великобритания, Франция и Полша също приветстваха решението на Германия.

Британският премиер Риши Сунак похвали решението на съюзниците от НАТО за изпращане на основни бойни танкове в Украйна.

"Чалънджър 2" те ще засилят отбранителната огнева мощ на Украйна. Заедно ускоряваме усилията си, за да гарантираме, че Украйна ще спечели тази война и ще осигури траен мир", написа той в Туитър.

За Запада вече няма червени линии за Украйна, убедена Русия

За Запада вече няма червени линии за Украйна, убедена Русия

САЩ открито декларирали плановете си за стратегическа победа над Москва