Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия подготвя нова вълна на агресия, за да увеличи натиска върху Украйна. Той настоя, че международната общност трябва да засили отговора си на агресията на Москва.

Това каза той в обръщение към украинския народ.

Държавният глава заяви още, че свободният свят трябва да увеличи сътрудничеството си, за да отговори на редовните престъпления, които Русия извършва във войната, и да предотврати всякакви нови руски престъпления.

"Нашите сили трябва да запазят инициативата във войната", каза той.

Припомняме, че предупреждението на Зеленски идва, след като Германия се съгласи да изпрати танкове в Украйна, за да помогне с нейната отбрана, като обяви в сряда, че ще изпрати 14 бойни танка Leopard 2 и ще одобри исканията на други страни за изпращането им.

Украйна: Танковете ще определят нашата победа

Украйна: Танковете ще определят нашата победа

Йермак: Ще си върнем всичките територии

Германия се колебаеше да изпрати танкове в Украйна седмици наред, въпреки натиска на западните съюзници. Германското правителство трябваше да одобри изпращането на танковете в страна извън НАТО, преди да могат да бъдат доставени.

Изглежда, че администрацията на американския президент Джо Байдън също е готова да одобри изпращането на бойни танкове M1 Abrams в Украйна, като се отмени след призиви от членове на двете партии за изпращане на танковете. Танковете вероятно няма да пристигнат в Украйна с месеци, но подробностите все още се преглеждат.

Зеленски каза в обръщението си във вторник, което дойде преди съобщението на Германия, че съюзниците на Украйна разполагат с необходимия брой танкове, необходими за увеличаване на защитата на страната срещу Русия.

"Но е важно да се види реалността: не става дума за пет, или десет, или петнадесет танка. Нуждата е по-голяма. Всеки ден правим всичко необходимо, за да запълним дефицита. И съм благодарен на всички, които ни подкрепят в това, каза той. Дискусиите обаче трябва да завършат с решения", продължи Зеленски.

Войната между Русия и Украйна продължава вече 11 месеца.

Защо Германия протака изпращането на танкове Leopard на Украйна?

Защо Германия протака изпращането на танкове Leopard на Украйна?

Нерешителността на Олаф Шолц раздели страната