Аргументът на Украйна да иска бойни танкове е повече от ясен. Страната настоява, че те могат да направят всичко различно - да помогнат за изтласкването на Русия от украинската територия и да предадат на Киев инициативата, пише БиБиСи.

Германия произвежда по-голямата част от съвременните тежки танкове в Европа - Leopard 2s. Около 2000 от тях са разпръснати сред европейските съюзници. И Германия притежава всички лицензи за износ им. Това означаваше, че докато тя се колеба, други като Полша, отчаяни да доставят танкове на Украйна възможно най-скоро, бяха възпрепятствани да го направят. Липсваше им зелена светлина за реекспорт от Берлин.

Украинските войници все още трябва да бъдат обучени как да използват бойните машини. Не е ясно колко танка и кога могат да пристигнат в Украйна.

Но продължителното колебание на Берлин, дори когато Русия извърши нарушение на правата на човека след нарушението на правата на човека в Украйна, доведе до огромен натиск сред западните съюзници, които до този момент бяха толкова силно запалени да покажат решително чувство за единство в лицето на руската агресия.

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Официално: Германия дава 14 танка "Леопард" на Украйна

Скоро трябва да започне и обучението на украинските войници

Нерешителността на канцлера Шолц също раздели страната му, включително управляващата му коалиция и дори собствената му Социалдемократическа партия. "Освободете леопардите!" беше лозунгът, извикван на редовните демонстрации пред германския парламент, докато вътре в дебата за изпращане или неизпращане на танкове бушуваше сред германските депутати.

Какво беше това, което предизвика толкова голям ужас у Олаф Шолц?

От огромно значение е тежестта на историята, която усещат германските съвременни лидери. Наближава Денят на паметта на Холокоста. Огромен надпис с надпис "Ние няма да забравим" виси на Райхстага в Берлин. Като агресор в двете световни войни, много германци се притесняват да бъдат основният доставчик на бойни танкове в Украйна.

"Zeitnewende" или "повратната точка" в Германия, обявена от канцлера Шолц скоро след като Русия нахлу в Украйна, е изключително важна. За самата Германия, но и за Европа като цяло. Берлин обеща да инвестира масово в своята изтощена, остаряла армия и да поеме много по-настоятелна роля в европейската отбрана. Истинско прекъсване на плахостта на Берлин след Втората световна война и предпочитанията към съюзниците да водят по въпросите на сигурността.

Поглед към Леопард 2, които се очакват в Украйна

Поглед към Леопард 2, които се очакват в Украйна

Нужни са най-малко 100 танка, но е по-добре, ако Украйна получи 300

Тази трансформация е осеяна с неуспехи и в никакъв случай не е завършена, но със сигурност е в ход и това е голяма промяна за Германия. След Втората световна война Берлин не е склонен да поеме лидерството, но като най-голямата икономика в Европа, съюзниците често очакват точно това от Германия.

Други проблеми с изпращането на танкове

Връщайки се към дебата за танковете, друга чувствителност, която Германия трябва да преодолее, е, че техните Леопард 2 ще бъдат използвани срещу руски войници. Германия се чувства дълбоко отговорна за избиването на милиони руснаци по време на Първата и Втората световна война.

Друг, не съвсем отделен въпрос е, че големи части от германското общество, особено в бившия комунистически изток на страната, където мнозина изразяват разочарование от това как функционира западното общество, се чувстват традиционно близки до Русия. НПО, които наблюдават руската дезинформация в Европа. съобщават, че много германци грешат. Въпреки това огромното мнозинство от германците симпатизират на обикновените украинци, въвлечени в настоящия конфликт.

В проучване малко преди Коледа 40% от участвалите германци посочиха, че разбират обвиненията на Кремъл към Запада за нахлуването му в Украйна заради разширяването на изток на военния съюз НАТО.

Германия даде зелена светлина за танкове за Украйна

Германия даде зелена светлина за танкове за Украйна

Полша и Чехия могат да изпратят 30 Leopard-а

Олаф Шолц е заклет трансатлантик, но неговата партия ГСДП исторически, макар и далеч не изцяло, в наши дни - гледа на изток към Москва, като много членове на партията са малко подозрителни към САЩ и тяхното господство в НАТО.

Поради всички тези причини канцлерът Шолц не искаше Германия да се справи сама, нито да бъде централният посредник на фронта от танкове към Украйна.

Друго германско безпокойство е, че докато европейските страни, включително Обединеното кралство, Полша и Холандия, казват, че Кремъл е този, който ескалира този конфликт, мнозина в Германия се опасяват, че доставката на тежки танкове и други нападателни оръжия на Украйна може да тласне Владимир Путин да дори по-диви крайности. Дори използването на ядрени оръжия. Смята се, че една от причините канцлерът Шолц да настоява толкова силно Вашингтон да изпрати танкове и в Украйна е, че Европа може да почувства ядрената сила на САЩ на борда и до себе си.

Смята се, че една от причините канцлерът Шолц да настоява толкова силно Вашингтон да изпрати танкове и в Украйна е, че Европа може да почувства ядрената сила на САЩ на борда и до себе си. Като цяло Олаф Шолц не искаше Германия да изпъква и сама да бъде основният доставчик на тежки танкове за Украйна.

Неговият внезапен обратен завой може да се дължи на факта, че той е осъзнал, че ако продължи да задържа тези танкове, може да се окаже изолиран сред собствените си съюзници.

Въпреки настоящите и предишни противоречия относно протакането на канцлера Шолц при предоставянето и осигуряването на възможност за доставка на друго военно оборудване, Германия е сред първите три отделни донори на военна помощ и един от основните доставчици хуманитарна помощ за Украйна.

Провал на срещата за Украйна в Рамщайн

Провал на срещата за Украйна в Рамщайн

Няма споразумение за танковете "Леопард"