След интензивен натиск от страна на своите съюзници, Германия изглежда се приближава към одобряване на доставки на високотехнологични основни бойни танкове Леопрад 2, с които Украйна и нейните най-големи западни поддръжници се надяват да засилят борбата на Киев срещу руските нашественици, пише АП.

През почивните дни германският външен министър Аналена Бербок каза, че Берлин няма да пречи, ако Полша - може би най-гласният поддръжник на Украйна сред съседите на Европейския съюз - иска да изпрати танкове Леопард 2 от своя арсенал през границата в Украйна. И Германия вече не изключва доставката на такива танкове на самата Украйна, но предупреждава, че последиците от подобна стъпка трябва да бъдат внимателно претеглени.

Ето поглед към това какво могат да означават тези танкове за защитата на Украйна срещу руските сили - и надеждите да ги прогонят.

Какво е Леопард 2?

Германският Krauss-Maffei Wegmann, производителят на Леопард 2, го рекламира като "водещия боен танк в света", който в продължение на повече от половин век комбинира аспекти на огнева мощ, защита, скорост и маневреност, което го прави адаптивен към много видове бойни ситуации.

55-тонният танк има четиричленен екипаж и обсег от около 500 километра и максимална скорост от около 68 километра в час. Сега с четири основни варианта, най-ранната му версия за първи път влезе в експлоатация през 1979 г. Основното му оръжие е 120 мм гладкоцевно оръдие и има напълно цифрова система за управление на огъня.

Колко могат да бъдат изпратени в Украйна?

Една голяма привлекателност на произведените в Германия танкове е самият им брой: повече от 2000 са разположени в над дузина европейски страни и Канада. Като цяло KMW казва, че над 3500 единици са доставени в 19 държави.

Rheinmetall AG, германски отбранителен изпълнител, който произвежда 120-милиметровото гладкоцевно оръдие за Леопард 2, казва, че танкът е бил използван от "повече нации от всички останали".

Според неотдавнашен анализ на Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон глобален мозъчен тръст, около 350 танка - в различни версии - са били изпратени в Гърция, а Полша има около 250 от различни типове. Финландия разполага с 200 в експлоатация или на склад.

За войната на Украйна срещу Русия "Смята се, че за да имат танковете Леопард 2 някакъв значителен ефект върху боевете, ще са необходими около 100 танка", пишат анализаторите на IISS.

Министърът на отбраната на Украйна иска 300 танка и някои лидери на Европейския съюз го подкрепят за това.

"Нуждаем се от 300 танка", каза министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в понеделник в Брюксел, намеквайки за широкото разполагане на Леопарди в Европа и необходимостта от "синхронно" оръжие, което може да работи гладко заедно.

Поставянето на Леопардите в украински ръце не е толкова лесно, колкото прехвърлянето им през границата от приятели по-на запад в Европа. IISS изчислява, че ще са необходими три до шест седмици обучение на оперативните екипажи и помощния персонал, за да достигнат основни умения.

Кремъл за танковете: Украинският народ ще плати цената за псевдоподкрепата на Запада

Кремъл за танковете: Украинският народ ще плати цената за псевдоподкрепата на Запада

Москва вижда нарастваща "нервност" в НАТО

Как биха повлияли на войната?

Йохан Мишел, анализатор по отбраната и военните въпроси в IISS, каза, че такива танкове могат да позволят на Украйна да премине в офанзива в 11-месечния конфликт, който е в застой от месеци след две ключови украински контраофанзиви, които отвоюваха райони, окупирани от Русия в продължение на месеци на североизток и юг.

"В този тип конфликт просто не е възможно да се извършват широкомащабни настъпления без пълното разнообразие от бронирана бойна техника и бронирани превозни средства, а танковете са част от това", каза той. В допълнение към основните бойни танкове, като Леопард 2, се включват включват бойни машини на пехотата и бронетранспортьори.

Западните доставки на Леопард 2 биха могли да помогнат на Украйна да се оборудва с необходимите боеприпаси с висок калибър, за да замени собствените си запаси от съветската епоха, които намаляват - откривайки нов път за доставки на западна огнева мощ за Украйна.

"Според мен това е основното въздействие", каза Мишел. "Второто въздействие, разбира се, е увеличаването на броя на наличните танкове в украинския арсенал", които той оцени на "няколкостотин" в момента.

Защо в Украйна все още няма Леопарди?

Германия има последната дума за това дали Леопард 2 могат да бъдат доставени - дори от арсенали на други страни - и е сдържана по отношение на някой, който ги изпраща в Украйна.

По-яростните западни съюзници засилват натиска върху Германия, но Съединените щати също отказаха да изпратят своите мощни танкове M1 Абрамс.

Съединените щати обявиха предстоящ нов пакет от военна помощ, който се очаква да включва близо 100 бойни превозни средства Страйкър и най-малко 50 бронирани превозни средства Брадли - но не и Абрамс, който според американските служители има сложни нужди от поддръжка и може да не е най-подходящият.

Съюзници и военни анализатори казват, че Леопард 2 е с дизелов двигател - не се задвижва от реактивно гориво, което захранва M1 Абрамс - и е по-лесен за управление от големите американски танкове и следователно има по-кратко време за обучение.

Този месец Великобритания обяви, че ще изпрати танкове Чалънджър 2 в Украйна, а Чехия и Полша предоставиха на украинските сили танкове T-72 от съветската епоха. Френският президент Еманюел Макрон каза в неделя, че е помолил своя министър на отбраната да "работи върху" идеята за изпращане на някои от френските бойни танкове Леклерк в Украйна.

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Важно решение на Елисейския дворец