Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността да достави на Киев основни бойни танкове AMX-56 Leclerc, но решението ще бъде взето въз основа на редица условия, коментира в. "Паризиен".

"Относно танка Leclerc помолих министъра на отбраната да работи по този въпрос. Нищо не е изключено", заяви Макрон на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

Шолц не се отказва от подкрепата за Киев, но без думите "танк" или Leopard

Шолц не се отказва от подкрепата за Киев, но без думите "танк" или Leopard

Германия ще оказва подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Въпреки това той отбеляза, че има три критерия, въз основа на които ще бъде взето решението. Първо, каза той, "това не трябва да води до ескалация". Освен това "тя трябва да се превърне в реална и ефективна подкрепа" за Украйна. И на трето място, както посочи Макрон, този ход не трябва да отслабва "собствените ни отбранителни способности".

Шолц от своя страна беше попитан на пресконференция за доставките на танкове Leopard. Канцлерът на ФРГ изтъкна, че "ще продължим да действаме, като внимателно координираме стъпките си с нашите приятели и съюзници".

По-рано Елисейският дворец съобщи, че Макрон е обещал да достави на Киев "танкове френско производство". Френските медии уточниха, че става дума за автомобилите AMX-10 RC, които са тежкобронирани превозни средства, класифицирани също като колесни танкове.

Британското разузнаване: Украйна се защитава успешно срещу руската контраатака

Британското разузнаване: Украйна се защитава успешно срещу руската контраатака

През последните дни най-тежките боеве се водят в три сектора.

Западните медии уточняват, че макар Полша и Финландия да са изразили желание да доставят произведени в Германия танкове Leopard 2 на Украйна, те се нуждаят от разрешението на Берлин за това поради ограниченията за износ на оръжие, приети от ФРГ.

Миналата седмица Шолц заяви, че провежда консултации със съюзниците си относно евентуалното прехвърляне на танкове в Украйна; всички изявления в тази област трябва да бъдат съгласувани с партньорите. От своя страна вицеканцлерът Роберт Хабек отбеляза, че за Берлин ще бъде по-лесно да вземе решение относно доставките на танкове, ако Съединените щати прехвърлят своите танкове първи.