Полша официално е поискала разрешение от Германия да прехвърли танкове "Леопард 2" в Украйна, каза във вторник полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Associated Press.

"Берлин е получил искането на Варшава", написа Блашчак в "Туитър", въпреки че германски официални лица не потвърдиха веднага това.

"Германците вече получиха нашето искане за съгласие за прехвърлянето на танкове "Леопард 2" на Украйна. Призовавам и германската страна да се присъедини към коалицията от страни, подкрепящи Украйна с танкове "Леопард 2". Това е нашата обща кауза, защото става въпрос за сигурността на цяла Европа!".

Припомянме, че в понеделник Полша обяви, че ще поиска от Германия разрешение да изпрати танкове "Леопард" в Украйна.

Тогава премиерът Матеуш Моравецки заяви, че страната му изгражда коалиция от нации, готови да изпратят танкове "Леопард" на Киев.

Дори и да не получи разрешение от Германия, Варшава ще вземе своите решения, каза той, без да уточнява какво има предвид.

Германският външен министър Аналена Бербок каза пред френския телевизионен канал LCI в неделя, че Полша не е искала официално одобрението на Берлин да изпрати произведени в Германия танкове "Леопард", но добави, че "ако бъдем помолени, няма да пречим".

По-късно в понеделник обаче стана ясно, че в управляващата коалиция в Берлин споровете по въпроса продължават и все още германският канцлер Олаф Шолц не е дал формално разрешение по въпроса.

Полша дава танкове "Леопард" на Украйна и без разрешение от Германия

Полша дава танкове "Леопард" на Украйна и без разрешение от Германия

Варшава е готова на "нестандартни действия"