Остър вътрешен спор в германското коалиционно правителство излезе наяве в понеделник, когато коалиционните партньори на канцлера Олаф Шолц публично поставиха под въпрос нежеланието му да изпрати танкове "Леопард" в Украйна, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Водещи политици от Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП), младшите партньори на социалдемократите на Шолц, настояваха канцлера да засили военната подкрепа за Киев. Те твърдят, че най-малкото Шолц трябва да даде необходимото разрешение на страни като Полша и Финландия да изпратят свои собствени германски танкове "Леопард" в Украйна. Киев казва, че спешно се нуждае от тези по-мощни танкове, за да отблъсне очакваната нова руска офанзива.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви в неделя, че Берлин "няма да пречи", ако страни като Полша искат да изпратят свои танкове, произведени в Германия, в Украйна. След това полският премиер Матеуш Моравецки каза в понеделник, че страната му официално ще поиска от Берлин разрешение да достави танкове "Леопард"на Украйна.

Полша дава танкове "Леопард" на Украйна и без разрешение от Германия

Полша дава танкове "Леопард" на Украйна и без разрешение от Германия

Варшава е готова на "нестандартни действия"

Говорителят на Шолц Щефен Хебестрейт обаче предположи в понеделник, че изявлението на Баербок не представлява решение, съгласувано в правителството, подчертавайки нарастващото разединение в коалицията по въпроса. Хебестрейт каза, че всяко искане за изпращане на германски танкове първо трябва да бъде обсъдено и прието според "установените процедури" в рамките на федералния съвет за сигурност на Германия - намален състав на кабинета, включващ Шолц, Бербок и няколко други министри.

Провал на срещата за Украйна в Рамщайн

Провал на срещата за Украйна в Рамщайн

Няма споразумение за танковете "Леопард"

Продължаващото колебание на канцлера да изпрати танкове и публичното му разделение по въпроса със собствения му външен министър все повече притеснява съюзниците му в коалицията.

Съпредседателят на Зелените Омид Нурипур каза в понеделник, че е "необходимо" най-накрая да има яснота по темата, "колкото е възможно по-бързо".

"За мен не е ясно защо бойните машини на пехотата не ескалират, а бойните танкове ескалират", каза Нурипур във връзка с готовността на Шолц да достави на Украйна бойни машини на пехотата "Мардер", но не и по-мощните "Леопард".

Мари-Агнес Щрак-Цимерман от либералните свободни демократи, председател на комисията по отбрана на Бундестага, нарече нежеланието на Шолц по въпроса с танковете "катастрофа" и каза, че германското правителство се е "провалило".

Щрак-Цимерман влезе и в публичен спор с лидера на парламентарната група на социалдемократите Ролф Мютцених, който я обвини, че "въвлича страната във военен конфликт". Политикът от СвДП отговори в "Туитър", наричайки Мютцених "символ на всички централни провали на германската външна политика".

Това на свой ред предизвика остра реакция от страна на съпредседателя на социалдемократите Ларс Клингбайл, който в понеделник призова ръководството на Зелените и СвДП да обединят своите политици зад правителствената коалиция и да спрат продължаващите атаки срещу канцлера и неговата партия.

Основната опозиционна група в германския парламент, дясноцентристкият блок ХДС/ХСС, се вкопчи в спора, за да поднови натиска за разпад на управляващата коалиция на Шолц.

"СвДП и Зелените трябва да се запитат дали желаят да споделят отговорността за този провал срещу собствените си убеждения", каза пред вестник "Билд" Норберт Рьотген от ХДС, член на комисията по външни работи на Бундестага.

Торстен Фрай, лидер на парламентарната група на ХДС/ХСС, също призова СвДП и Зелените "най-накрая да действат последователно" и добави: "Сцените, които се разиграват в момента в ... коалицията, напомнят бракоразводни процедури."

ХДС/ХСС беше основният управляващ блок в Германия в продължение на 16 години при бившия канцлер Ангела Меркел, докато не беше свален от власт, когато тя се оттегли по време на изборите през 2021 г. Оттогава консервативният блок се опитва да вбие клин между настоящите три управляващи партии, по-специално като подчертава различията им по отношение на Украйна. Опозицията внесе множество парламентарни резолюции, призоваващи Германия да изпрати повече тежки оръжия като танкове, надявайки се да привлекат гласове на зелени и либерални депутати, които не са съгласни с Шолц.

Управляващите партии обаче досега се въздържаха да застанат на страната на опозицията - и няма признаци, че са готови да го направят сега, въпреки нарастващото недоволство.

Кремъл за танковете: Украинският народ ще плати цената за псевдоподкрепата на Запада

Кремъл за танковете: Украинският народ ще плати цената за псевдоподкрепата на Запада

Москва вижда нарастваща "нервност" в НАТО