Полша може да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна дори без одобрението на Германия за реекспорт. Това заяви полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва преди днешната ключова среща относно доставките на оръжия за Киев.

Варшава и други съюзници от НАТО настояват Берлин да им даде зелена светлина за изпращане на произведените в Германия танкове в Украйна на фона на все по-настоятелните молби на Киев за тежко въоръжение, което според него е от съществено значение в борбата срещу руската инвазия.

Това найв-вероятно ще е основната тема в разговорите между западните съюзници във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия по-късно днес.

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Повече доставки на оръжия за Украйна ще спрат Русия, убедена Полша

Варшава започва нова глава във военната помощ за Киев

"Не изключвам, че сме готови да предприемем такава стъпка", заяви Яблонски пред частното радио RMF FM, имайки предвид възможността за изпращане на танкове в Украйна дори ако Германия се противопостави на този ход.

"В момента се опитваме да накараме Германия не само да се съгласи тези танкове да бъдат изпратени от Полша или други страни, но и самата тя да направи това".

Германия не желаеше да изпраща тежки нападателни оръжия, които биха могли да се разглеждат като повод за ескалация на конфликта в Украйна, и досега отказваше да разреши на своите съюзници да предоставят танкове "Леопард 2" - опора на съюзническите армии в цяла Европа.

Думите на Яблонски идват на фона на нарастващото раздразнение сред част от съюзниците заради позицията на Германия.

Премиерът на Полша: Германия да предостави на Украйна всички възможни видове оръжия

Премиерът на Полша: Германия да предостави на Украйна всички възможни видове оръжия

Загуба на Украйна може да е прелюдия към Трета световна война

"Мисля, че при силна съпротива ще сме готови да предприемем дори такива нестандартни действия, но нека не изпреварваме фактите", настоя той.

Изказването му засили сигналите, изпратени от полския премиер Матеуш Моравецки в сряда, когато той намекна, че Варшава може да изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна като част от по-широка коалиция, в случай че Германия не даде своето одобрение.

Вчера министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас заяви, че няколко страни ще обявят изпращането на танкове "Леопард 2" на Украйна на срещата в "Рамщайн".

Германия обаче все още не е получила искане от нито една страна за разрешение за реекспорт на произведените от нея бронирани машини за Украйна, разкри източник от германското правителство.