Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново призова западните партньори да предоставят военна помощ, подчертавайки необходимостта от доставка на системи с голям обсег, способни да нанасят удари срещу украинските територии, окупирани от Русия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Има моменти, в които не трябва да се колебаете или когато не трябва да се сравнявате с някого. Когато казвате, че ще дам танкове, ако някой друг също даде танкове; ще помогна, когато някой в ​​Европа също помогне. Не мисля, че това е много добра стратегия", каза Зеленски във видеоконферентен разговор в четвъртък на така наречената "Украинска закуска" в рамките на Световния икономически форум в Давос, намеквайки за позицията на германския федерален канцлер Олаф Шолц, който според съобщения в медиите обвърза доставката на германски танкове за Украйна с подобни доставки от САЩ.

В сряда Шолц в интервю за репортери той избегна директен отговор на въпроса дали Германия е съгласна да предостави на Украйна своите танкове "Леопард 2".

Президентът на Украйна каза, че само мотивацията не е достатъчна за победа, необходима е устойчивост на бойното поле, а тя зависи от много конкретни неща. По-специално, от гаранции, че западните оръжия пристигат незабавно.

"(Трябва) да защитим нашите слаби места, където врагът удря. Въздушната отбрана е слабо място, ние сме удряни от ирански дронове, вече стотици. Сега Русия се готви да използва нов пакет", каза той.

"Ваксината срещу руската тирания е известна. Има писмо, в което се казва от какво имаме нужда. Просто помощ. Без дискусии", завърши речта си Володимир Зеленски.

Украинските министри на външните работи и на отбраната Дмитро Кулеба и Олексий Резников също излязоха със съвместно изявление в четвъртък сутринта, повтаряйки, че Украйна има остра нужда от доставки на танкове.

"Ние приветстваме смелото и навременно решение на Обединеното кралство да прехвърли първият ескадрон от танкове "Чалънджър 2" в Украйна. Но това не е достатъчно за постигане на оперативните цели. Ето защо ние се обръщаме към държавите, които имат на въоръжение танкове "Леопард 2", включително Гърция , Дания, Испания, Канада, Холандия, Германия , Норвегия, Полша, Португалия, Турция, Финландия, Швеция. Ние гарантираме, че ще използваме тези оръжия отговорно и изключително за защита на териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници", се казва в изявлението казах.

Министрите отбелязват, че Русия запазва значително предимство в числеността на войските, оръжията и военната техника и призовават западните партньори да изведат помощта за Украйна на качествено ново ниво.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Йермак също призова в четвъртък да се реши въпросът с доставките на танкове и допълнителни системи за противовъздушна отбрана възможно най-скоро, като каза, че страната няма време да чака.

"Въпросът с танковете за Украйна трябва да бъде приключен, и то възможно най-скоро. Точно както въпросът с допълнителните системи за противовъздушна отбрана", написа той в канала си в "Телеграм".

В петък представители на съюзниците на Украйна ще се съберат във военновъздушната база Рамщайн в Германия за поредната среща, посветена на координирането на доставките на оръжие за Украйна. Фокусът ще бъде върху това дали Берлин може да бъде убеден да разреши прехвърлянето на своите танкове "Леопард 2" в Украйна.

"Ние плащаме за забавянето с живота на нашите украинци. Не трябва да бъде така", заяви Йермак.

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

NYT: САЩ се готвят да помогнат на Украйна да си върне Крим

Нова стратегия срещу руската агресия