Германският канцлер Олаф Шолц в речта си на Международния икономически форум в Давос засегна европейската енергетика и войната в Украйна, информира Руската служба на Би Би Си.

Германия успя успешно да намери заместител на руските газови доставки и се подсигури с енергийни ресурси за зимните месеци - с помощта на терминали за втечнен газ. "Това показа, че Германия може да действа гъвкаво, бързо и без бюрокрация", каза той.

"За да приключи войната, руската агресия трябва да се провали. Ето защо ние доставяме на Украйна оръжия след консултации с нашите партньори", каза Шолц за войната в Украйна, като отново добави, че Германия ще подкрепи Украйна, колкото е необходимо.

Шолц не отговори на въпрос от публиката дали ще започнат доставките на германски танкове за Въоръжените сили на Украйна. "Ние подкрепяме Украйна не само с финансови ресурси и хуманитарна помощ, но и с голям брой оръжия", отговори той на този въпрос, без да произнася думата "танк", отбелязва Франс прес.

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Берлин готов да изпрати 40 машини "Мардер" до края на март

Междувременно още страни обещаха значителна въоръжена помощ за Украйна.

Министърът на националната отбрана на Канада Анита Ананд, която посети Киев в сряда, заяви, че нейната страна възнамерява да прехвърли на Украйна 200 бронетранспортьора "Сенатор".

Латвия също потвърди готовността си да прехвърли на Украйна зенитно-ракетни системи "Стингер", хеликоптери, картечници и безпилотни летателни апарати.

Освен това Латвия възнамерява да увеличи интензивността на обучението на украинските военни най-малко два пъти в сравнение с 2022 г.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната ще изпрати 14 произведени в Германия танка "Леопард" в Украйна веднага след като получи съгласието на Берлин.

Други страни, по-специално Финландия и Дания, също очакват решенията на Германия за доставката на германските танкове.

Полша се надява, че съюзниците ще могат да предоставят на Киев общо 100 германски танка.

Литва призова за допълнителна подкрепа за Украйна

Литва призова за допълнителна подкрепа за Украйна

Западът си бил поставил "въображаеми червени линии"