Финландия може да дари малък брой танкове германско производство "Леопард 2" на Украйна, ако и други европейски държави го направят това. Това заяви финландският президент Саули Ниинистьо, цитиран от "Ройтерс".

Киев поиска тежки бойни машини, каквито са танковете "Леопард 2", което би представлявало значителна стъпка в подкрепата на Запада след нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари миналата година.

Финландия, която кандидатства за членство в НАТО, може да даде само ограничен брой танкове, тъй като оръжията са необходими на страната за охрана на дългата ѝ граница с Русия, обясни президентът.

Финландия готова да изпрати друг пакет военна помощ за Украйна

Финландия готова да изпрати друг пакет военна помощ за Украйна

Нийнистьо отбеляза, че е трудно да се предвиди мирът

Това е причината, ако Финландия реши да изпрати танкове, те да не са много на брой, допълни Ниинистьо.

Полша заяви, че би изпратила танкове "Леопард 2" на Украйна, ако се събере по-голяма коалиция от държави, готови на тази стъпка. Междувременно обаче Германия обяви, че няма планове да изпраща такъв тип бойни машини.

Преди два дни пък "Даунинг стрийт" за първи път потвърди, че британското правителство също планира да предостави танкове на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руската инвазия.

"Ако позицията се промени за частта с бойните танкове и се формира съвместно европейско сътрудничество, приносът на Финландия също е необходим", подчерта финландският президент.

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

За Шолц доставките на тежки оръжия зависят от координацията "с нашия трансатлантически партньор"