Ходовете на Великобритания към снабдяване на Украйна с бойни танкове са главоболие за Олаф Шолц - но все още е малко вероятно германският канцлер да промени позицията си да не изпраща тежка германска броня, без пример от Вашингтон, пише "Политико".

Говорителят на Шолц каза в сряда, че плановете на Лондон да достави на Украйна произведените във Великобритания танкове Challenger 2 няма да променят позицията на германското правителство, което досега отхвърля нарастващите призиви към Берлин да предаде на Киев мощни немски танкове Leopard 2. Полша предложи Леопардите да бъдат доставени чрез по-широк съюз от европейски държави.

"Сега няма промяна в ситуацията поради стъпката, която британското правителство обяви", каза говорителят Щефен Хебестрайт на пресконференция в Берлин. Той добави, че както беше заявено по-рано в понеделник, не му е известно за никакви официални искания от партньорски страни за съвместна доставка на танкове Leopard на украинската армия.

Говорейки при условие за анонимност, двама германски официални лица казаха, че позицията на Шолц зависи силно от президента на САЩ Джо Байдън, с когото канцлерът вече тясно се координира, когато издаде съвместно изявление миналата седмица, обявявайки съвместната доставка на германски и американски бойни машини на пехотата в Украйна.

На регионален предизборен митинг в Берлин в понеделник Шолц подчерта важността на обсъждането на оръжията с президента на САЩ, като каза, че доставките на танкове за Украйна трябва да бъдат обсъдени "заедно с приятели и съюзници и особено с нашия трансатлантически партньор, със Съединените американски щати."

Великобритания обмисля изпращане на танкове на Киев

Великобритания обмисля изпращане на танкове на Киев

Лондон може да предостави около десет машини

Хебестрайт каза в сряда, че решението от миналата седмица на Шолц и Байдън бележи "качествено нова стъпка" в подкрепа на Украйна и подчерта, че съюзниците "ще трябва да видят по пътя" какви допълнителни стъпки могат да бъдат предприети в "международна координация".

Въпреки това британските планове, които се очаква да бъдат официално обявени на среща на западни представители на отбраната във военната база Рамщайн в Германия на 20 януари, вероятно ще засилят натиска върху Шолц, тъй като Обединеното кралство ще бъде първата страна, която ще доставя на Украйна съвременни бойни танкове западно производство.

Даунинг стрийт каза в сряда, че министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс води дискусии със западните съюзници за това как да изпратят "променящи играта" танкове в Украйна.

Канцлерът многократно се противопоставяше на изпращането на Leopard, като казваше, че Германия не трябва да действа сама при изпращането на западни танкове - аргумент, който би бил обезсилен от хода на Великобритания. Досега страните са доставяли на Украйна само по-стари бойни танкове от съветската ера, но запасите от тези превозни средства, както и боеприпаси, все повече се изчерпват и нараства осъзнаването, че Киев се нуждае от допълнителна подкрепа на фона на страховете от нова руска офанзива.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза пред германската обществена телевизия ARD в сряда, че е убеден, че Германия рано или късно ще се съгласи да изпрати Leopard.

"Дори ако Германия има определени рационални аргументи да не го направи, Германия пак ще го направи на по-късна дата", каза Кулеба. "Вече видяхме това със самоходните гаубици, със системата за противовъздушна отбрана IRIS-T и най-скоро със системите за противовъздушна отбрана Marders и Patriot."

Кулеба добави: "Винаги е подобен моделът: първо казват "не", след това яростно защитават решението си, само за да кажат "да" накрая. Все още се опитваме да разберем защо германското правителство си причинява това".

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на комисията по отбрана на германския парламент и депутат от либералния коалиционен партньор на Шолц, FDP, също призова Шолц да следва британските планове и да се откаже от нежеланието си да изпраща тежки танкове.

"След Мардер трябва да последва Леопард, за да може Украйна успешно да се защити срещу бруталната руска война", каза Щрак-Цимерман пред "Политико". "Германия най-накрая трябва да излезе стратегически пред кривата и не трябва винаги да реагира само когато ситуацията в Украйна се влоши."

Решено: Полша изпраща танкове "Леопард" на Украйна, Великобритания дава "Чалънджър 2"

Решено: Полша изпраща танкове "Леопард" на Украйна, Великобритания дава "Чалънджър 2"

Киев е уверен, че Германия също ще му изпрати танкове