Полша ще изпрати танкове "Леопард" в Украйна. Това обяви президентът Анджей Дуда.

"Една танкова рота "Леопард" ще бъде изпратена на Украйна като част от изграждането на международна коалиция", написа той в Туитър.

Новината идва след коментара на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който изрази увереност, че Германия също ще достави танкове "Леопард 2" на Киев.

"Дори ако Германия има определени рационални доводи да не го прави сега, така или иначе ще го направи на по-късен. Вече видяхме това със самоходните гаубици, със зенитната система IRIS-T и наскоро с "Мардер" и системите "Пейтриът", заяви той в интервю за новинарския канал "Тагесшау".

Въпреки че Кулеба обвини Берлин в колебливост, той подчерта, че това е модел, който правителството на страната следва. "Първо казват "не", после енергично защитават решението си, за да кажат накрая "да", обобщи той.

Съюзниците уговарят Германия да разреши доставката на танкове "Леопард" за Украйна

Съюзниците уговарят Германия да разреши доставката на танкове "Леопард" за Украйна

Франция и Великобритания вече обещаха танкове на Киев

Междувременно "Даунинг стрийт" за първи път потвърди, че британското правителство също планира да предостави танкове на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руската инвазия, съобщава "Файненшъл таймс".

Говорител на правителството заяви, че министър-председателят Риши Сунак е помолил министъра на отбраната Бен Уолъс през следващите седмици да "работи с партньори", за да стигне страната "по-далеч и по-бързо с нашата подкрепа за Украйна, включително чрез предоставянето на танкове".

Ако се сключи сделка за доставка за Украйна на танковете "Чалънджър 2" на британската армия, това ще бъде първият път, когато западна страна предоставя на Киев модерни тежки бойни танкове.

"Ускоряваме нашата подкрепа за Украйна с военна технология от следващо поколение, която ще помогне да спечелим тази война. Ясно е, че бойните танкове могат да осигурят на украинците способности, които да обърнат хода на играта", заяви говорителят.

Преди дни премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че се водят "преговори, насочени към създаване на по-широка коалиция от държави" за доставка на западни танкове на Киев.

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Френският лидер прекрачи червената линия и наруши военното табу