Съгласявайки се да изпрати танкове AMX-10 RC на Украйна, френският президент Еманюел Макрон прекрачи червената линия и наруши военното табу, като така се превърна в първия западен лидер, направил тази стъпка. Това съобщава ТАСС, цитирайки в. "Дейли телеграф".

Френският президент изпревари своите колеги от САЩ, Великобритания и Германия с изпращането на бронирани бойни машини в Украйна. Той е поел инициативата да помогне на Киев от Лондон, отбелязва изданието.

Посочва се, че новогодишното телевизионно обръщение на Макрон, в което той се зарече да помогне на Украйна да победи, бележи "сериозна промяна" в езика на президента.

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

От посещението на Макрон в Киев френският телефон не е звънял в Кремъл...

Изглежда, че френският президент вече не вярва, че може да се преговаря с Русия, пише "Дейли телеграф".

Британският премиер Риши Сунак обеща тази година да "изравни или надхвърли" военната помощ в размер на 2,3 милиарда паунда, която страната му отпусна на Украйна през 2022 г.

По време на телефонен разговор между Макрон и украинския президент Володимир Зеленски на 4 януари Елисейският дворец се съгласи да изпрати леките танкове френско производство в Украйна. Бойната машина е в производство от 1976 до 1994 г. и разполага със 105-милиметрови оръдия и две картечници.

Макрон: Западът да обмисли гаранции, ако Путин пожелае да преговаря

Макрон: Западът да обмисли гаранции, ако Путин пожелае да преговаря

Европа трябва да отговори на страха на Путин, че "НАТО идва точно пред вратите му", заяви френският президент