Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна, за да позволи подобряване на дипломатическите отношения между Запада и Москва след края на войната.

Това предаде АФП. Агенцията цитира интервю на Еманюел Макрон за френски регионални медии.

Френският президент заяви, че руският му колега Владимир Путин е допуснал "историческа и фундаментална" грешка, нахлувайки в Украйна, но въпреки това трябва да се избегне по-широка ескалация на военните действия.

Макрон: Путин направи историческа грешка с войната в Украйна

Макрон: Путин направи историческа грешка с войната в Украйна

Сега руският президент е в изолация

Давайки интервю за група регионални вестници в родината си, Макрон заяви: "Не трябва да унижаваме Русия, за да може в деня, в който боевете спрат, да намерим изход по дипломатически път."

Ролята на Франция трябва да бъде на "посредническа сила", добави президентът, като заяви, че е вложил "време и енергия", за да гарантира, че конфликтът няма да прерасне в по-широка война, включително и да преговаря с руския президент.

"Загубих бройката на разговорите, които съм имал с Владимир Путин от декември насам", каза Макрон. Той допълни, че те възлизат на 100 часа, които са били "по искане" на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Макрон и Шолц искат освобождаване на пленниците от "Азовстал"

Макрон и Шолц искат освобождаване на пленниците от "Азовстал"

Bild: Кремълският диктатор шантажира двамата държавни глави

Макрон постоянно се опитва да влезе в пряк контакт с Путин и многократно е призовавал за прекратяване на огъня в конфликта, включително в 80-минутен телефонен разговор в края на миналия месец с руския лидер и германския канцлер Олаф Шолц.

Това доведе до периодични обвинения, че френският лидер иска Украйна да направи отстъпки, за да си осигури мирно споразумение, въпреки че Елисейският дворец заявява, че всяко мирно споразумение трябва да бъде договорено между Путин и Зеленски, като се покаже "дължимото уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Войната в Украйна: Доставките на оръжие чертаят по картата на дипломацията

Войната в Украйна: Доставките на оръжие чертаят по картата на дипломацията

Устойчивостта по отношение на военните доставки за Украйна показва определена концепция, която цели да повлияе и като евентуален средносрочен резултат да моделира поведението на Русия. При това не само по отношение на Украйна, но и в средата на системата за международна сигурност

Изглежда обаче, че нито едно от обсъжданията не е дало резултат. В петък руската инвазия в Украйна навърши 100 дни, като има малко признаци, че войната ще приключи на фона на тежките боеве в източния град Северодонецк.

Макрон заяви, че според него Путин се е "изолирал" и не знае какво да прави по-нататък. "Да се изолираш е едно нещо, но да можеш да излезеш от това е труден път", добави френският президент.