Външният министър на Литва каза в сряда, че е уверен, че основните бойни танкове ще бъдат доставени на Украйна, но Западът все още трябва да направи повече, за да гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предава Ройтерс.

"Уверен съм, защото това е, което чувам тук, разговаряйки с други лидери. Има ускорение", каза Габриелиус Ландсбергис пред Ройтерс в интервю в кулоарите на Световния икономически форум.

След като Великобритания обяви, че ще изпрати танкове "Чалънджър 2" в Украйна, остават все по-малко аргументи другите да не го правят, каза той.

Западните съюзници ще се съберат в петък във военновъздушната база Рамщайн в Германия, за да обещаят повече оръжия за Украйна.

Вниманието е насочено по-специално към Германия, която има право на вето върху всяко решение за изпращане на своите танкове "Леопард 2", които са на въоръжение в няколко страни в Европа и се смятат за най-подходящите за Украйна.

Берлин казва, че решението за танковете ще бъде първата точка в дневния ред на новия министър на отбраната Борис Писториус.

Ландсбергис, чиято страна е един от най-верните съюзници на Киев, каза, че среща в Естония преди срещата в Рамщайн е имала за цел да координира усилията за подкрепа, но според него Западът не може да седи на лаврите си.

"Мисля, че ако сме сериозни за победата на Украйна в крайна сметка, ще изпратим много повече видове оръжия, отколкото изпращаме сега", каза той. "Можем да го направим точно сега, но ще чакаме да бъдат прекрачени някои други въображаеми червени линии, защото това е начинът на действие, който избираме." каза Ландсбергис.

Великобритания, която наруши западното табу за изпращане на основни бойни танкове през уикенда, като обеща ескадрила от своите "Чалънджър 2", призова Германия да одобри изпращането на "Леопард". Полша и Финландия вече заявиха, че са готови да изпратят такива танкове, ако Берлин го позволи.

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Германия няма да блокира други страни да доставят танкове "Леопард" на Украйна

Берлин готов да изпрати 40 машини "Мардер" до края на март