Германия не трябва да пречи на военната подкрепа, оказвана на Украйна от други страни, каза вицеканцлерът Роберт Хабек, отговаряйки на въпрос на журналист за намерението на Полша да предаде на Украйна германски танкове "Леопард", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Преди ден, по време на посещение в Лвов, полският президент Анджей Дуда обяви плановете на Варшава да прехвърли 14 германски танка "Леопард", които са на въоръжение в полската армия, в рамките на международната коалиция за нуждите на въоръжените сили на Украйна.

Съгласно условията за доставка на танкове, тяхното прехвърляне или препродажба на трети страни е невъзможно без предварително одобрение от Берлин. Ето защо Киев положи значителни дипломатически усилия, за да убеди германското ръководство да одобри този вид военна помощ.

В четвъртък въпрос относно полската инициатива беше зададен директно на германския вицеканцлер, който отговори, че не вижда проблем в прехвърлянето на танковете на Киев.

"Германия не трябва да пречи на други страни, които вземат решения в подкрепа на Украйна", каза Роберт Хабек. "Независимо какви решения взема самата Германия."

По-късно министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт заяви, че Берлин ще се опита да прехвърли обещаните бойни машини на пехотата "Мардер" в Украйна преди края на първото тримесечие на тази година.

"Ще се уверим, че 40 машини "Мардер" и подготвените за използването им украински военни ще бъдат изпратени в Украйна до края на първото тримесечие", каза тя на пресконференция в четвъртък.

Що се отнася до възможността за прехвърляне на тежки танкове "Леопард" в Украйна, според Ламбрехт германското правителство все още не е взело решение по този въпрос. Министърът отново заяви, че Германия не възнамерява да предприема едностранни стъпки в доставката на оръжия за Киев.

През последните месеци украинските власти многократно се обръщаха към Германия с искане за доставка на танкове "Леопард", което, според Киев, може да окаже значително влияние върху хода на военните действия. Канцлерът Олаф Шолц обаче заяви, че по този въпрос Берлин ще действа само в координация със своите съюзници, имайки предвид на първо място Съединените щати.

Досега нито една страна не е доставила на Украйна танкове западно производство. В сряда стана известно, че Полша е готова да прехвърли на Украйна танковете "Леопард", които са на въоръжение в полската армия. В същото време Лондон обяви планове за прехвърляне на танкове "Чалънджър", а Вашингтон обяви готовността си да изпрати бойни машини на пехотата "Брадли"

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

Британия няма значение - Германия очаква САЩ да проправят пътя за бойни танкове към Украйна

За Шолц доставките на тежки оръжия зависят от координацията "с нашия трансатлантически партньор"