Германия и САЩ ще изпратят бронирани машини на Украйна. Това се казва в съвместно изявление на лидерите на двете страни - германския канцлер Олаф Шолц и президента Джо Байдън.

Съобщението дойде след телефонен разговор между двамата в четвъртък.

Украинският президент Володимир Зеленски поиска военната помощ, за да увеличи значително огневата мощ на армията си в продължаващата война с Русия.

САЩ ще осигурят бойни машини на пехотата Bradley, докато Германия ще достави бойни машини на пехотата Marder, казаха двете нации.

Германия също ще изпрати ракетна система Patriot, след дарението на Вашингтон миналия месец, за да помогне за отблъскването на руски ракети и атаки с дронове.

Шолц и Байдън добавиха, че биха приветствали "допълнителни дарения на системи за противовъздушна отбрана и бойни превозни средства" от съюзниците.

Германия не уточни колко превозни средства Marder ще достави, но Der Spiegel съобщи, че може да са до 40.

Двама американски служители казаха, че американският оръжеен пакет за Украйна ще включва около 50 бойни машини Bradley Fighting Vehicles. Също така ще бъдат включени Humvees и голям брой ракети и други боеприпаси.

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън не вярва на човек, който е готов да бомбардира болници, детски ясли и църкви на 25 декември и на Нова Година

Досега Германия се е съгласила да достави на Украйна противовъздушни танкове "Гепард", но не и бойните машини на пехотата "Мардер", които Киев многократно поиска.

Колебанието на Запада да изпрати модерни въоръжения се върти около страховете от провокиране на Русия.

Припомняме, че по-рано днес Байдън предложи, че Владимир Путин е в доста измъчена позиция в Украйна, след като 10 месеца война и хиляди загубени животи са накарали руския президент да предложи 36-часово примирие, като каза: "Мисля, че той се опитва да си спечели глътка въздух". 

Кремъл каза, че Путин е наредил прекратяване на огъня от обяд в петък след призив за коледно примирие от московския патриарх Кирил, глава на Руската православна църква.

Украйна отхвърли предложението за прекратяване на огъня по време на православната Коледа по Юлианския календар заявявайки, че няма да има примирие, докато Русия не изтегли своите нахлуващи сили от окупираната земя.

Запитан за предложеното примирие, Байдън каза пред репортери в Белия дом: "Не съм склонен да отговарям на каквото и да било, което Путин казва. Намерих за интересно, че той е готов да бомбардира болници, детски ясли и църкви... на 25 декември и на Нова Година. Искам да кажа, мисля, че се опитва да си спечели малко глъдка въздух".

Путин спира огъня за Коледа по Юлиянския календар, Украйна не приема
Обновена

Путин спира огъня за Коледа по Юлиянския календар, Украйна не приема

Той призова и Украйна да направи същото

Примирието на Путин ще започне на 6 януари, когато много православни християни, включително живеещите в Русия и Украйна, празнуват Коледа. Това ще бъде първото голямо примирие от продължаващата повече от 10 месеца война, която отне живота на десетки хиляди и опустоши големи части от Украйна.