Администрацията на Байдън, противно на предишната си позиция, е склона да прехвърли все още неопределен брой танкове "Ейбрамс" в Украйна, за да преодолее германските възражения срещу доставката на германски танкове "Леопард 2", пише американският вестник The Wall Street Journal, цитирайки неназовани източници в САЩ. Sky News Arabia излъчи подобна информация, позовавайки се на източник от Пентагона, също анонимен.

Според събеседниците на WSJ доставките на танкове "Ейбрамс" може да бъдат обявени тази седмица. Официално Белият дом отказва коментар, пише изданието.

Според съобщения в медиите германското правителство е отказало да прехвърли танкове "Леопард 2" в Украйна и да разреши техния реекспорт от трети страни, като Полша и Финландия, освен ако Съединените щати от своя страна не се съгласят да прехвърлят танкове "Ейбрамс" на Украйна. Досега беше категорично отхвърляно от Пентагона с аргумента, че танковете "Ейбрамс" са твърде трудни за поддръжка и по-специално работят с реактивно самолетно гориво, а не с дизел, както всички останали (американските военни обаче избягват отговори на въпросите как са функционирали такива взискателни превозни средства в Европа досега - изд.).

Позицията на администрацията започна да се променя след телефонния разговор на президента Джо Байдън с канцлера Олаф Шолц на 17 януари, според източници на Wall Street Journal. Именно в този телефонен разговор Байдън се е съгласил да проучи възможността за предаване на американски танкове на Украйна, независимо от позицията на Пентагона.

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Опозицията търси своите шансове