Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще предложи санкции, насочени за първи път към ирански икономически оператори, участващи във войната в Украйна.

"За първи път предлагаме също да санкционираме ирански организации, включително тези, свързани с Иранската революционна гвардия", каза Фон дер Лайен пред евродепутатите в Страсбург.

Фон дер Лайен каза, че десетият пакет от санкции на обща стойност 11 милиарда евро ще бъде насочен към нови търговски забрани и контрол върху износа на технологии, включително дронове, хеликоптери и ракети.

Във вторник Инситутът за изследване на войната (ISW) съобщи, че Москва продължава да използва отношенията си с Иран, за да осигури военна подкрепа за войната в Украйна. Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) прихвана разговор от 10 февруари, в който двама оператори на безпилотни самолети Shahed координират цели на кюрдски диалект, с думи на фарси.

Британското издание The Guardian съобщи по въпроса на 13 февруари, че Иран е пренесъл контрабандно най-малко 18 дрона с голям обсег на действие в Русия, използвайки лодки и ирански държавни самолети.

The Guardian установи, че тези пратки включват шест дрона Mohajer-6 и 12 дрона Shahed-121 и 129, които имат способности за нанасяне на удари въздух-земя и са проектирани да доставят полезен товар до целта и да се върнат в базата, за разлика от Shahed-131 и 136 безпилотни летателни апарата тип боеприпаси, които руските сили са използвали широко в Украйна досега.

Руски блогъри отбелязаха на 13 февруари, че свързаните с Корпуса товарни самолети Ил-76 редовно летят до Русия, което предполага, че Техеран постоянно предоставя на Москва различни материали.

Иран снабдява Русия с все по-смъртоносни дронове

Иран снабдява Русия с все по-смъртоносни дронове

Устройствата са модифицирани така, че бойните глави да нанасят максимални щети