Американската агенция "Блумбърг"и вестник "Политико" публикуват първите подробности за наказателните мерки, които почти сигурно ще бъдат включени в следващия, десети по ред, пакет от санкции на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е информирала постоянните представители на страните-членки на ЕС в Брюксел миналия уикенд за тези планове.

Сред подробностите за пакета от санкции, които изтекоха в пресата в навечерието на официалното обсъждане, се съобщава следното:

  • Ще бъдат въведени ограничителни мерки срещу още четири руски банки, включително "Алфа-банк", най-голямата частна кредитна институция в страната, собственост на Михаил Фридман.
  • На руски граждани ще бъде забранено да участват в бордовете на директорите на "компании от критична инфраструктура" на Европейския съюз - по-специално в областта на добива, производството и доставката на енергоносители.
  • Списъкът на персонално санкционираните лица ще бъде попълнен с още около 130 имена. Сред тях са представители на командването на руските войски, назначени от Москва служители от самопровъзгласилите се "руски региони", както и служители на лоялни на Москва пропагандни медии като RT.
  • Планира се да се въведат допълнителни забрани за вноса на руски каучук в ЕС, както и на асфалт или битум (или други петролни продукти).
  • Русия от своя страна като контрасанкции иска да забрани вноса на камиони, други тежкотоварни превозни средства, помпи и друго оборудване, използвано в строителния сектор.

"Политико" пояснява също, че е много вероятно пакетът да включва допълнителни забрани за износ на електронни компоненти с двойна употреба - тоест такива, които могат да се използват за производство на оръжия.

Зеленски: След Украйна и светът трябва да наложи санкции на руската ядрена енергетика

Зеленски: След Украйна и светът трябва да наложи санкции на руската ядрена енергетика

Нужни са твърди действия срещу агресора

Припомняме, че президентът Румен Радев обяви, че България няма да подкрепи санкции срещу Русия в сферата на ядрената енергетика, защото "това ще повлияе пряко върху нашата ядрена енергетика. Там, където са застрашени пряко българските интереси, ние сме много внимателни и следим нещата," заяви Радев.

Румен Радев обаче настоя ЕС да използва цялата си сила, за да може да се води дебатът за преустановяване на военни действия и дипломатически усилия.

Стоян Михалев: ДБ ще поиска импийчмънт на Румен Радев

Стоян Михалев: ДБ ще поиска импийчмънт на Румен Радев

Има сериозни притеснения, че поведението на президента Румен Радев показва отклонения от конституцията