Иран работи безмилостно за унищожаването на държавата Израел. Това заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант в своя реч при откриването на 59-ата конференция по сигурността в Мюнхен.

Той осъди усилията на Техеран да изнася смъртоносни оръжия въпреки наложеното му ембарго.

Министърът призова международната общност да се обедини срещу тези усилия на Ислямската република и да работи за регулиране на алтернативен механизъм на ембаргото върху ракети земя-земя и дронове, което изтича в края на тази година.

"Под и над повърхността Иран безмилостно работи за унищожаването на държавата Израел. Прави го както директно, така и чрез своите пълномощници - терористичните армии, които действат близо до границите на Израел. Иран е заплаха не само за Израел, но и за сигурността и стабилността на Европа и света като цяло", подчерта Галант.

Иран е готов да изнася оръжия и военна техника

Иран е готов да изнася оръжия и военна техника

Въпреки заплахите на САЩ за налагане на санкции

По негови думи отрицателните ефекти от дейността на Иран стават все по-широко разпространени и вече излизат извън пределите на отделни континенти и държави.

През последната година Иран се превърна в световен износител на смъртоносни оръжия и води преговори за продажбата им с повече от 50 страни по света, предупреди Галант.

По негови думи Техеран доставя дронове с широк обхват от над 600 мили до източноевропейски страни, като Беларус, а в миналото е изнасял и в Южна Америка - до Венецуела.

"Ако Иран се държи по този начин, когато няма ядрен капацитет, представете си ситуация, в която режимът на убийствените аятоласи притежава ядрен арсенал, което е недопустима заплаха за световната сигурност. Трябва да използваме всеки възможен инструмент - подчертавам - всеки възможен инструмент - за да попречим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", обобщи той.

Мосад: Иран ще увеличи доставките на оръжие за Русия

Мосад: Иран ще увеличи доставките на оръжие за Русия

През ноември иранските власти признаха, че са доставили дронове на Русия