Давид Барнеа, ръководител на израелската разузнавателна служба Мосад, заяви, че Техеран възнамерява да увеличи доставките на "модерни оръжия" за Русия.

"Предупреждаваме за по-нататъшните намерения на Иран, които те (иранските власти, бел.ред.) се опитват да запазят в тайна - да задълбочат и увеличат доставките на модерни оръжия за Русия, да разширят проекта за обогатяване на уран и да засилят нападенията срещу приятелски настроени към Израел мюсюлмански страни в региона", каза Барнеа.

Вашингтон и преди изразяваше опасения относно евентуално "по-задълбочено партньорство в областта на отбраната" между Русия и Иран.

Първата информация за доставки на военно оборудване от Иран за Русия се появи през август тази година. Първоначално американската преса съобщи за доставки на дронове от Иран. По-късно администрацията на САЩ потвърди тази информация.

През октомври Киев беше нападнат от произведени в Иран дронове камикадзе. Украйна идентифицира безпилотните летателни апарати като ирански безпилотни летателни апарати Shahed-136.

Първоначално Техеран последователно отричаше, въпреки доказателствата за доставки на безпилотни летателни апарати на Русия. През ноември иранските власти вече признаха, че са доставили такива на Русия, макар и уклончиво.

Иран призна, че е изпращал дронове на Русия

Иран призна, че е изпращал дронове на Русия

Ислямската република твърди, че това се е случило преди войната в Украйна