Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън даде на украинските си колеги още една причина да не им изпрати толкова желаните от тях ракети с голям обсег - САЩ се опасяват, че не разполагат с достатъчен резерв от тези боеприпаси за себе си, пише американският вестник "Политико".

На неотдавнашни срещи в Пентагона американски служители са заявили на представителите на Киев, че не разполагат с достатъчно ракети ATACMS, според запознати с преговорите. Прехвърлянето на тези ракети на бойното поле в Източна Европа би намалило запасите на Америка и би навредило на бойната готовност на американската армия, са заявили източниците на изданието.

Това безпокойство, заедно със съществуващата загриженост на администрацията, че Украйна ще използва ракетите с обсег от 300 километра, за да атакува дълбоко в руската територия и да пресече това, което Кремъл е казал, че е червена линия, е причината САЩ да не доставят ATACMS на фронтовите линии в близко бъдеще.

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Удари по Крим? Медведев отговаря: „Цяла Украйна ще изгори“

Нашият отговор може да бъде всякакъв, но ще бъде бърз, твърд и убедителен

Оценката на Пентагона за неговите запаси се формират отчасти от това колко оръжия и боеприпаси смятат, че може да им се наложи да използват срещу потенциален враг. Тези планове не са били значително преразгледани от началото на войната в Украйна и не са преоценени запасите, от които САЩ може да се нуждаят, за да се изправят срещу отслабена Русия, или не отчитат факта, че Украйна по същество води тази война в момента.

Една от причините военните да се колебаят да изпратят ATACMS се дължи на желанието да се поддържа определено ниво на боеприпаси в запасите на САЩ, каза американски служител, който като други говори при условие за анонимност.

"С всеки пакет (помощ за Украйна) ние винаги вземаме предвид нашата готовност и нашите собствени запаси, като същевременно предоставяме на Украйна това, от което се нуждае на бойното поле", каза високопоставен служител на Министерството на отбраната. "Има други начини да се осигурят на Украйна необходимите способности, за да порази целите."

Лора Купър, висш политически служител на Пентагона по въпросите на Русия, Украйна и Евразия, каза в скорошно интервю, че "с всяка една възможност, която предоставяме, независимо дали говорите за HIMARS или говорите за определен вид ракети или боеприпаси, ние винаги гледаме наличността на нашите запаси, разглеждаме съображенията за производство и това е вярно за всяка възможност и вземаме решения съответно."

Русия пак се оплаква от враждебността на НАТО

Русия пак се оплаква от враждебността на НАТО

Алиансът се намесвал все повече в конфликта в Украйна

Концернът "Локхийд Мартин" е произвел около 4000 ракети ATACMS в различни конфигурации през последните две десетилетия. Някои от тези ракети са продадени на съюзнически държави, които закупиха ракетите за собствените си системи за залпов огън. Около 600 са били изстреляни от силите на САЩ в битка по време на войната в Персийския залив и войната в Ирак.

Едно заобиколно решение, което обмисля Киев, е да поиска одобрението на Вашингтон да закупи ATACMS от съюзническа държава, която управлява оръжието, използвайки военно финансиране от Съединените щати, според източник, запознат с дискусиите. Списъкът на потребителите на ATACMS включва Южна Корея, Полша, Румъния, Гърция, Турция, Катар и Бахрейн.

Другият проблем с изпращането на ATACMS - че това е твърде агресивен ход от екипа на Байдън, остава. Но украински официални лица са чували подобни аргументи за други оръжия и преди, само за администрацията на Байдън да обърне курса и да изпрати артилерия, противоракетна отбрана и танкове в последствие.

Въпреки резервите на Вашингтон, Украйна продължава да настоява за по-модерни оръжия, като ATACMS обикновено е на върха на списъка.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег", каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение през януари към украинския народ, "за да лиши окупатора от възможността да постави своите ракетни установки някъде далеч от фронтовата линия и да унищожава украинските градове".

С новата помощ от САЩ Украйна ще освобождава Крим

С новата помощ от САЩ Украйна ще освобождава Крим

Решението е на Белия дом