След новината за доставката на модерни американски оръжия за Украйна, включително ракети с обсег от 150 км., бившият руски президент, премиер и настоящ зам.-председател на Съвета по сигурност на РФ Дмитрий Медведев отново прави красноречиви изявления: доставката на модерни американски оръжия в Украйна ще предизвика руски "ответни удари", включително ядрен вариант, а "цяла Украйна, която е под властта на Киев, ще изгори", цитира думите му журналистката Надана Фридрихсон. Интервюто, дадено писмено, е публикуване в профила на Надана Фридрихсон в Telegram, като го цитират както Reuters, така и ТАСС.

Ако Украйна нанесе удар по Крим, "няма да има преговори", а само ответни удари по цялата територия, контролирана от Киев, уверява Медведев.

"В този случай няма да има преговори, а само ответни удари. Цялата Украйна, останала под властта на Киев, ще пламне", каза Медведев в отговор на въпрос дали получаването на оръжия с по-дълъг обсег може да принуди Русия да преговаря с Киев. "Резултатът ще бъде точно обратен. Това (въпросът за принудата за преговори, бел.ред.) могат да го твърдят само моралистите, каквито има много и в Белия дом, и в Капитолия."

"Нашият отговор може да бъде всякакъв", отбеляза още Медведев и припомня, че "руският президент се е изказал съвсем конкретно по този въпроси.

С новата помощ от САЩ Украйна ще освобождава Крим

С новата помощ от САЩ Украйна ще освобождава Крим

Решението е на Белия дом

Медведев обясни, че Русия не си поставя никакви ограничения и в зависимост от характера на заплахите е готова да използва всички видове оръжия "в съответствие с нашите доктринални документи, включително и основите на ядреното възпиране". "Мога да ви уверя, че отговорът ще бъде бърз, твърд и убедителен", добави политикът.

Припомняме, че вчера Пентагонът съобщи за нов пакет в помощ на Украйна на стойност от 2.175 млрд. долара, който включва и нов тип ракети, които ще удвоят обхвата на украинските сили.

Пентагонът не очаква Украйна да си върне Крим в близко бъдеще

Пентагонът не очаква Украйна да си върне Крим в близко бъдеще

Секретен брифинг в Конгреса на САЩ