Обхватът на новия тип оръжия, които Украйна ще получи, позволява да се достигне Крим от сегашната фронтова линия, съобщи УНИАН.

Украйна може сама да реши как да използва предоставените й оръжия, за да прогони руските окупатори от своите територии. Това заяви това по време на пресконференция говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

По време на сесията за въпроси и отговори един журналист попита ген. Райдър дали на Украйна е разрешено да използва прехвърлените далекобойни снаряди GLSDB към пусковите установки HIMARS за нанасяне на удари по обекти на окупаторите в Крим.

Райдър отговори уклончиво, но в отговора му не се загатваше за съществуването на такава забрана.

"Що се отнася до украинските планове за операции, очевидно това е тяхно решение. Те (украинците - бел. ред.) са отговорни", каза висшият военен.

Първо "Джавелин", след това HIMARS, сега "Пейтриът" - Какво следва?

Първо "Джавелин", след това HIMARS, сега "Пейтриът" - Какво следва?

Генерал Ходжис: Въпросът е как да се помогне най-много на Украйна, без да прерасне в конфликт САЩ-Русия или НАТО-Русия

Генералът отбеляза, че няма да обсъжда евентуални бъдещи операции с журналисти.

На 1 февруари медиите съобщиха, че новият пакет от американска военна помощ за Украйна ще включва снаряди с голям обсег GLSDB за HIMARS. Те са с обсег на действие 150 км, което е значително повече от обсега на 80-километровите боеприпаси, с които Украйна вече разполага.

По-късно медиите уточниха, че боеприпасите за далечни разстояния ще бъдат доставени на Украйна едва след девет месеца. Те няма да бъдат взети от складовете, а ще бъдат произведени нови, специално за Украйна.

WSJ: САЩ тайно са намалили обхвата на дадените на Украйна HIMARS

WSJ: САЩ тайно са намалили обхвата на дадените на Украйна HIMARS

Мерки от Белия дом

На 3 февруари американските власти официално обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2,2 млрд. долара. Той включва и боеприпаси GLSDB. В същото време датите за доставка не са официално обявени.