Москва продължава да използва отношенията си с Иран, за да осигури военна подкрепа за войната в Украйна. Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) прихвана разговор от 10 февруари, в който двама оператори на безпилотни самолети Shahed координират цели на кюрдски диалект, с думи на фарси.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

ISW не може да идентифицира диалекта в аудиозаписа с голяма увереност, но фактът, че лицата в аудиоклипа са оператори Shahed, показва, че те може да са оператори от Ирански Кюрдистан, които вероятно са свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Далеч по-малко вероятно е Русия да е успяла да идентифицира или импортира отделни кюрдски екстремисти с опит в управлението на дронове, за да нанесат удари срещу Шахид срещу Украйна. ISW по-рано съобщи, че елементи, свързани с Корпуса, вероятно подкрепят използването на безпилотни самолети Shahed от Русия, като действат като оператори и обучители, а операторите в прихващането на ГУР вероятно са част от същата линия на усилия.

Британското издание The Guardian съобщи по въпроса на 13 февруари, че Иран е пренесъл контрабандно най-малко 18 дрона с голям обсег на действие в Русия, използвайки лодки и ирански държавни самолети.

The Guardian установи, че тези пратки включват шест дрона Mohajer-6 и 12 дрона Shahed-121 и 129, които имат способности за нанасяне на удари въздух-земя и са проектирани да доставят полезен товар до целта и да се върнат в базата, за разлика от Shahed-131 и 136 безпилотни летателни апарата тип боеприпаси, които руските сили са използвали широко в Украйна досега.

Руски блогъри отбелязаха на 13 февруари, че свързаните с Корпуса товарни самолети Ил-76 редовно летят до Русия, което предполага, че Техеран постоянно предоставя на Москва различни материали. 

Тези точки от данни, взети в тандем, предполагат, че Русия продължава да разчита на Иран за военна и технологична подкрепа в Украйна и че някои ирански служители вероятно са в Украйна, подкрепяйки директно руските атаки срещу украинската гражданска инфраструктура, както ISW съобщи по-рано.

Продължаващото разпространение от групата Вагнер на съзнателно брутални видеоклипове с извънсъдебни екзекуции и като цяло графично съдържание нормализира нарастващо ниво на бруталност и бандитизъм във вътрешното руско информационно пространство. Канал в Telegram, свързан с "Вагнер", публикува видео на 12 февруари, показващо бруталната екзекуция на бившия боец Дмитрий Якушченко с чук.

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

ISW: Путин отново успешно води хибридна война срещу Запада

Целта е да спрат военните доставки за Украйна

Съобщава се, че Якушченко е бил осъден за грабеж и убийство в Крим и е излежавал 19-годишна присъда, когато се е присъединил.  Каналът Telegram, свързан с "Вагнер," обвини Якушченко, че е избягал в Украйна и публикува видеозапис, в който според съобщенията Якушченко изразява проукраински настроения, докато е в украински плен. Финансистът на групата Евгений Пригожин по-късно публикува видео, в което Якушченко е жив и невредим и благодари на "Вагнер" за прошката.

Кремъл вероятно ще трябва да балансира продължаващото си желание да използва "Вагнер" като временна мярка при провеждането на операции в Украйна с щетите, които все по-очевидната хаотична бруталност, която Вагнер започна да институционализира, нанася на руското общество.

Руските власти все повече предприемат мерки за насърчаване на автоцензурата в Русия под прикритието на противодействие на засилените информационни заплахи в резултат на нахлуването в Украйна. Представител на Главния радиочестотен център на Русия, дъщерно дружество на руския държавен медиен цензор Roskomnazdor, обяви пускането на системата за автоматично търсене "Okulus", която автоматизира сканирането на текст, изображения и видеозаписи за откриване на държавно цензурирано съдържание, екстремистко теми, призиви за масова незаконна дейност, самоубийство и про-наркотици и про-ЛГБТК съдържание (което Москва очевидно разглежда като представляващо заплаха за националната сигурност). Съобщава се, че ще разработят напълно Okulus до 2025 г.

Руският Okulus няма връзка с никакви технологични предложения на западни компании с подобни имена. Официално се твърди, че безпрецедентно количество фалшива информация, разпространявана с висока скорост, е наводнила руското информационно пространство след началото на нахлуването в Украйна и че Okulus може да анализира 200 000 снимки на ден.

Беларуска хакерска група, за която се предполага, че е хакнала Okulus, твърди, че Okulus трябва да открива лични обиди, насочени към руския президент Владимир Путин, включително сравнения с нелицеприятни фигури.

Руският президент Владимир Путин продължава публично да застава зад руското Министерство на отбраната (МО), докато руските сили продължават да понасят катастрофални загуби около Въгледар, Донецка област. Путин коментира предаване на руската държавна телевизия, записано на 9 февруари и излъчено на 12 февруари, че руската "морска пехота работи както трябва в момента" и че Тихоокеанският и Северният флот "се бият героично".

Вероятно Путин умишлено е похвалил своите Тихоокеански и Северен флот на фона на публикуванитe  значителни загуби на механизирани елементи от 155-та морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот при тяхното нападение срещу Въгледар.

Руското МО запази мълчание относно руските загуби във Въгледар и коментарът на Путин следва изявлението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу на 7 февруари, че руските сили успешно развиват офанзива във Въгледар.

Путин вероятно умишлено удвоява изключително оптимистичното описание на руското МО на фронтовата линия Въгледар, за да поддържа разказа за предстояща и мащабна руска офанзива в Донецка област. Путин вероятно също така се въздържа да застане на страната на критичните милблогъри, които все повече обвиняваха руското МО и военното командване, че не са се поучили от предишните си грешки при провеждането на механизирани операции.

Коментарът на Путин обаче може също да сигнализира за намерение за засилване на атаката срещу Въгледар с повече мобилизирани сили или чрез повторно изпращане на останалите елементи от Северния флот в района.

ISW: Кремъл забуксува в Донбас

ISW: Кремъл забуксува в Донбас

Пригожин губи влияние в Русия

ISW наскоро забеляза украински сили да унищожават руски ракетни системи земя-въздух — според съобщенията принадлежащи на 80-та отделна арктическа мотострелкова бригада на Северния флот — в окупираната Херсонска област.

Украински официални лица също съобщиха по-рано, че руската армия е натрупала някои сили в Мариупол, само на 75 километра югоизточно от Въгледар.

Тези индикатори предполагат, че руските сили, включително части от Северния флот, може да се подготвят за ангажиране във Въгледар. Путин може да е сигнализирал, че продължава да подкрепя руските сили там, за да компенсира новините за значителни поражения на конвенционалните руски части в критични сектори на фронта.

Използването от страна на руската армия на мобилизиран персонал като заместители в повредените в битка части е малко вероятно да генерира достатъчно нападателни способности за широкомащабно и бързо механизирано настъпление. Представителят на украинското Таврийско оперативно направление Олексий Дмитрашкивски заяви, че руските военни ще трябва да окомплектоват за трети път 155-а морска пехотна бригада поради загубите й във Вугледар и предишни военни неуспехи около Киевска област и Павливка, Донецка област.

Дмитрашкивски отбеляза, че 155-а морска пехотна бригада е имала 5000 военнослужещи преди поражението си във Въгледар. Руски военнослужещ от 155-а морска пехотна бригада, участвал в щурма на Въгледар, каза на руски опозиционен издател, че бригадата е била 80% до 90% окомплектована с мобилизирани мъже, тъй като руското военно командване последователно подсилва руските части с мобилизирани военнослужещи.

Продължителното разчитане на Русия на мобилизирани мъже, които не са били в състояние да изпълняват военни задачи като идентифициране и откриване на минни полета или да знаят какво да правят, след като са се заблудили в тях по време на нападението, показва, че тези мобилизирани елементи нямат необходимия боен опит, необходим за организиране на успешна механизирана офанзива . Тези мобилизирани мъже вероятно са получили ограничено индивидуално обучение и им липсва сплотеността на единиците и професионалното обучение или опит, необходими за офанзиви. Русия може да разположи допълнителни мобилизирани елементи, които може да са в състояние да провеждат стабилни отбранителни операции или базирани на изтощение настъпателни операции на фронтовата линия Въгледар, но е малко вероятно тези мобилизирани войници да станат ефективни механизирани елементи, способни да организират успешни настъпателни операции за кратък период от месеци.

Представителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки заяви на 12 февруари, че Русия ще отложи втората вълна на мобилизация, тъй като Русия все още изпитва трудности с първата вълна на мобилизация.

Руските власти обаче продължават да полагат усилия за криптомобилизация, за да смекчат негативните последици от обявената втора вълна на мобилизация, както ISW предположи по-рано.

По-рано Путин възложи на руското Министерство на отбраната (МО) да разреши системните повреди в системите за мобилизация в кратък срок и може да използва липсата на подобрения като предпоставка за забавяне на непопулярната, но вероятно необходима втора вълна на мобилизация.

Сателитни снимки, заснети в края на януари и началото на февруари, също показаха руснаци, които изграждат нов полеви лагер в близост до полигона Погоново в област Воронеж, който може да подпомогне бъдещи усилия за мобилизация.

Наемниците от групата продължават да търпят големи загуби в резултат на скъпоструващи операции в Източна Украйна. Двама бойци на Вагнер и бивши затворници казаха пред CNN, че техните части са претърпели сериозни загуби при нападения в стил "първа вълна".

Един войник твърди, че 60 от 90 служители в неговата част са загинали при нападение близо до Билогоривка, Луганска област, и отбелязва, че командването на Вагнер ще ангажира друга единица да поддържа атаката въпреки тежките жертви.

Британското разузнаване: Русия дава средно по 824 жертви на ден в Украйна

Британското разузнаване: Русия дава средно по 824 жертви на ден в Украйна

Загубите вероятно се дължи на редица фактори, включително липса на обучен персонал, координация и ресурси на фронта

Друг войник на "Вагнер" също твърди, че командирите на "Вагнер" заплашват да убият отстъпващите войници и няма да евакуират ранения персонал от бойното поле. Тези твърдения са в съответствие с предишни доклади на ISW за отношението към неопитни затворници като към пушечно месо.

Руското военно командване е изправено пред предизвикателства при интегрирането на нередовни въоръжени формирования в структурите на конвенционалните сили. Украинският генерален щаб съобщи на 13 февруари, че руският мобилизиран персонал, интегриран в подразделенията на 1-ви армейски корпус на бившата Донецка народна република (ДНР) (сега част от руския Южен военен окръг), все повече отказва да участва в офанзивата.

Командирите и военнослужещите от ДНР вероятно се опитват да хвърлят неопитни руски мобилизирани мъже на фронтовата линия поради разочарование от липсата на ротации на техните собствени хора или като възмездие за неравностойно отношение към подчинените сили в миналото. Игор Гиркин, виден блогър и бивш руски офицер, който командваше бойци в Донбас през 2014 г., се оплака, че руски служители са отстранили няколко мобилизирани руски части от фронтовата линия след призивите им към местните губернатори, но не са предложили същото отношение към части от незаконно анексирани територии .

Руски блогър също твърди, че членовете на руския 51-ви гвардейски въздушно-десантен полк (от 106-та гвардейска въздушно-десантна дивизия) целенасочено се нараняват, за да не се бият заедно с частите на "Вагнер". Постът също така твърди, че силина групата са заплашили да застрелят членове на 51-ви въздушнодесантен полк, ако не спасят ранени бойци.

Руски официални лица и свързани с режима актьори продължават да експлоатират активи от превзетите украински градове за икономическа и военна изгода.