Русия частично е възстановила способността си да провежда информационни операции като част от кампаниите си за хибридна война в подкрепа на военните си операции.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Този доклад се фокусира върху въздействието на руските информационни операции върху забавянето и възпирането на западните трансфери на високотехнологични оръжейни системи и друга военна помощ за Украйна.

Тези информационни операции ще продължат да се появяват, тъй като Кремъл се опитва да създаде условия за предстоящи операции и да смекчи неуспехите, а Западът трябва критично да оцени контекста на руските информационни операции и да избягва просто да взаимодейства с тях по техните собствени условия.

През двете десетилетия преди повторното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия умело проведе множество информационни кампании, най-вече тези, които подкрепиха споразуменията от Минск II, в които Германия и Франция приеха Русия като посредник, а не като воюваща страна в Украйна.

Администрацията на Байдън обаче проведе забележителна и успешна контраинформационна кампания в месеците, предшестващи пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г., като прекъсна множество руски информационни кампании, целящи да предизвикат капитулация на украинците, да отделят Украйна от Запада и да създадат благоприятни условия за повторното нахлуване.

ISW: Путин не желае риска от пряк конфликт с НАТО

ISW: Путин не желае риска от пряк конфликт с НАТО

Руските сили нанесоха още една масивна серия от удари с ракети и безпилотни самолети в Украйна на 10 февруари

Администрацията на Байдън и Западът също така прекъснаха и осуетиха контролираните от Кремъл медийни операции в САЩ и Европа от началото на повторното нахлуване, което накара Кремъл да се бори за провеждането на успешни информационни операции.

В резултат на това Москва не успя да постигне целите, които преследваше в кампаниите си преди реинвазията. Русия обаче възстанови способността си да провежда отделни информационни кампании в подкрепа на конкретни стратегически цели и да адаптира тези кампании, за да смекчи неуспехите на бойното поле и да създаде условия за бъдещи планирани операции.

Руските информационни кампании подкрепят постоянната стратегическа цел за възпиране или забавяне на предоставянето на материална подкрепа на Украйна от страна на Запада. Руският президент Владимир Путин вероятно е повярвал на собствения си разказ преди нахлуването, че Западът няма да подкрепи Украйна, а ще се стреми да поддържа добри отношения с Русия, което подхранва надеждите му за бърза победа в Украйна.

Информационните кампании на Русия на оперативно ниво имат за цел или да създадат условия за планираните руски операции, или да смекчат руските военни неуспехи. Русия оформя информационното пространство при подготовката на настъпателни операции, за да възпрепятства способността на Украйна да запази инициативата на бойното поле или да се подготви за настъпление.

Путин ще говори на 21 февруари

Путин ще говори на 21 февруари

Не се изключва да бъдат поканени и гости от анексираните територии

Русия също така използва информационни кампании, за да възпре Запада да подкрепи усилията на Украйна за контранастъпление и да използва руските военни неуспехи.

Някои от тези руски информационни кампании имат за цел също така да възстановят геостратегическото възпиране на Русия, като възстановят проекцията на мощ, която беше в центъра на вниманието и отличителна черта на руските информационни кампании преди повторното нахлуване през 2022 г.

Русия използва тезата, че Украйна не е способна да победи Русия поради присъщото на двете държави неравенство в мощта, за да смекчи големите руски неуспехи или неуспехите на Русия да постигне бързи успехи в големи настъпателни операции. Руските информационни кампании в началото на инвазията разчитаха на засилване на предположението, че Русия притежава "втората по големина армия в света" с напреднали военни способности.

Тези информационни операции имаха за цел да заблудят Запада и Украйна, че всяко прехвърляне на военно оборудване би било без значение, тъй като Украйна няма да може да устои на бързо развиващите се настъпателни операции от различни посоки и ще бъде уязвима за руско нападение.

Путин пак разяснява - Русия не започнала войната, а се опитва да я спре

Путин пак разяснява - Русия не започнала войната, а се опитва да я спре

Военните действия в Украйна продължават от 2014 г.

В началото на март 2022 г. например Кремъл заплаши, че Русия ще разглежда продължаващите доставки на западна военна помощ за Украйна като легитимни военни цели.

Кремъл преформулира информационните си операции, за да преувеличи значението на всеки тактически напредък след руското изтегляне от Киевска област и преместването в Донбас през пролетта-лятото на 2022 г.

Наративът коригира идеята за руската военна мощ от мащабни настъпателни операции, които вече не бяха възможни, до големи стабилни и шлифовани успехи на фронтовата линия.

Русия засили приказките за риска от ядрена ескалация през септември-ноември 2022 г., за да възстанови възпирането и да разубеди Запада да предостави на Украйна материалите, необходими за продължаване на контраофанзивата ѝ след опустошителните руски военни неуспехи в Харковска област.

Путин започна да прави преднамерено неясни и общи препратки към използването на ядрено оръжие по време на речта си за анексирането на 30 септември след мащабните украински контраофанзивни операции в Харковска област.

Плешиво джудже, пиня, молец и Хитлер – как Роскомнадзор търси коментари за Путин

Плешиво джудже, пиня, молец и Хитлер – как Роскомнадзор търси коментари за Путин

След най-големия теч на документи от Роскомнадзор - агенцията, която отговаря за цензурата в руските медии и интернет пространството

Скокът в ядрената реторика последва и непопулярната заповед на Путин за мобилизация от 21 септември, която направи Путин уязвим както в международната, така и във вътрешната сфера.

Вече е ясно, че руската информационна кампания, посветена на мирните преговори, която се засили през декември 2022 г., е имала за цел - наред с другото - да забави предоставянето на западни танкове и друго модерно оборудване, което е от съществено значение за продължаването на украинските механизирани контранастъпления, за да се създадат условия за планираните настъпления на самата Русия.

През декември 2022 г. Кремъл рязко засили фалшивия разказ за преговорите, като множество руски официални лица даваха умишлено подвеждащи сигнали за готовността на Москва да започне сериозни преговори с Украйна.

Русия продължава усилията си за формиране на образи, насочени към западните доставки на оръжия с голям обсег и танкове за Украйна, като разпространява твърдения, че Украйна умишлено ще заплашва Русия с тези оръжия, вместо да даде приоритет на освобождаването на окупираните от Русия територии. На 22 декември 2022 г. Путин обвини Съединените щати, че умишлено удължават войната, след като на 21 декември 2022 г. САЩ разрешиха прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

Представители на Кремъл продължават да поддържат тезата, че западните доставки на прецизни ракетни системи с по-голям обсег и танкове "Леопард" представляват някаква нова заплаха за руската сигурност, въпреки че те не представляват по-голяма заплаха от доставката на съветски танкове или други прецизни системи.

Русия ще продължи да използва информационните операции като оръжие за пряка подкрепа на дискретни военни операции в Украйна - особено след като си върна инициативата на фронтовата линия в Източна Украйна. С продължаващите офанзиви при Бахмут и Лиман Кремъл възобновява разказа, в който се преувеличават руските победи на фронтовата линия.

Руското министерство на отбраната (МО) гордо парадира с победите над превзетите селища около Бахмут, но въздействието на подобни информационни операции отслабва - както Украйна, така и провоенно настроените руски националисти стават все по-малко склонни да приемат твърденията за неизбежна руска победа за чиста монета поради годините на руска военна некомпетентност.

Всички тези информационни кампании ще подпомогнат всеобхватните стратегически цели на Кремъл за разделяне на Запада от Украйна, възпиране или забавяне на предоставянето на западни материали и като цяло подкопаване на западната подкрепа за Украйна и сплотеността на западната коалиция.

ISW: Путин се страхува от поемане на рискове в Украйна

ISW: Путин се страхува от поемане на рискове в Украйна

Само поставя нереалистични цели, но други трябва да ги постигнат

Много от информационните кампании ще преследват и конкретни оперативни цели, създаващи условия за планирани руски военни начинания. Западните лидери трябва да разпознават тези операции като такива, каквито са, в контекста на събитията на бойното поле и да устоят на изкушението да се ангажират с руските информационни операции единствено по техните собствени условия.

Ще се появят още такива разкази и Западът трябва критично да отчита реалностите на бойното поле, за да подкопае ефективността на руските усилия в областта на хибридната война. Западът трябва да наблюдава появата и засилването на определени информационни операции в определени моменти, за да оцени правилно и да реагира на тези кампании, точно както направи администрацията на Байдън преди пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г.

Способността на Русия да провежда умели информационни кампании в подкрепа на усилията за водене на хибридна война беше сериозно накърнена от умелата контраинформационна кампания на администрацията на Байдън и от собствените ѝ действия и провали в Украйна.

ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

ISW: Путин не се е отказал да превземе Украйна

Русия не се готви да преговаря за мир

Но Путин работи за възстановяване на способностите си в тази област и постига ограничени, но важни успехи, особено когато може да формира информационни кампании, които резонират с дискусии и страхове, които вече са актуални на Запад.

Ключови моменти в текущите военни операции на 12 февруари:

  • Украински официални лица продължават да поставят под въпрос способността на руските военни да започнат мащабни стратегически настъпателни операции в Украйна.
  • Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) съобщи, че руските сили вероятно са понесли най-голям брой жертви в Украйна от първите седмици на инвазията въз основа на статистически данни, получени от украинския генерален щаб, като през последната седмица броят на жертвите е средно 824 на ден. МО на Обединеното кралство заяви, че не може да провери методологията на украинския генерален щаб за отчитане на руските жертви.
  • Депутат от руската Държавна дума призовава за засилване на законодателството за цензура, за да се защитят руските военни фигури от критики.
  • Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) публикува откъс от прихванато обаждане на оператори на безпилотни летателни апарати "Шахед" в Украйна, които говорят на кюрдски и фарси, и заяви, че руските сили може би използват кюрдски наемници, за да управляват ирански безпилотни летателни апарати в Украйна.
  • Руски източници твърдят, че руските сили продължават настъпателните операции северозападно от Сватово. руските сили продължават настъпателните операции в района на Кременна, като се съобщава за 23 бойни сблъсъка в района.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки в района на Бахмут, Авдиевка и Вухледар.
  • Финансистът на Група "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че силите на Група "Вагнер" са превзели Красна гора северно от Бахмут. Пригожин също така невярно твърди, че силите на Група "Вагнер" са единствените руски сили в радиус от 50 км от Бахмут.
  • Украински официални лица съобщават, че руските сили в Херсонска област нямат възможност да започнат пълномащабна офанзива, което подкрепя предишните оценки на ISW.
  • Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки заявява, че украинските официални лица смятат, че руските официални лица ще отложат планираната втора вълна на мобилизация поради продължаващите проблеми, свързани с първата вълна на мобилизация.
  • Руски източници твърдят, че Русия може да изгради база на Черноморския флот в окупирания Мариупол.
  • Си Ен Ен публикува интервю с двама военнопленници, които са били новобранци в затвора на Групата "Вагнер" и които твърдят, че Групата "Вагнер" сериозно е заблуждавала новобранците относно естеството на войната и бойните мисии. бойците твърдят, че силите на "Вагнер" са използвали новобранци от затвора в нападения с човешка вълна при летните нападения около Лисичанск и са понесли големи загуби.