Руснаците се готвят да засилят атаките си в Източна Украйна през следващите няколко седмици. Противникът обаче не разполага с необходимите ресурси за провеждане на широкомащабна настъпателна операция.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията в Украйна.

Анализаторите посочват, че руските военни блогъри изглеждат деморализирани от перспективите на Кремъл да осъществи голяма офанзива и обвиняват служителите в руската президентска администрация, че създават непостижими очаквания.

"Информацията за тактическите неуспехи на окупаторите в района на Угледар, Донецка област, допълнително отслаби вярата на руснаците, че техните войски са способни да започнат решителна настъпателна операция", се казва в доклада.

Както посочва ISW, близък до Кремъл военен блогър твърди, че руснаците не са успели да действат бързо в първите дни на офанзивата си за превземане на Угледар и че са изгубили инициативата заради бързото прехвърляне на резервите на украинските сили в района.

ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

ISW: Украйна очаква голяма руска офанзива в Донбас до март

Руски военни блокират интернета в Луганск

"Военният блогър реагира на разпространените кадри, на които се вижда как ВСУ унищожава безредна колона от руски механизирани войски край Угледар, което подсказва, че настъплението там е приключило", подчертават експертите.

Институтът за изследване на войната добави, че блогърите са използвали кадрите, за да критикуват руското военно командване, че повтаря същите провали, които преследваха руската армия по време на войната срещу Украйна.

Украински военни представители и руски националистически гласове, подкрепящи войната, омаловажават способността на Русия да започне мащабна офанзива в Донецка област при сегашните условия на руските въоръжени сили. Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Андрий Черняк заяви, че Русия не разполага с необходимите ресурси, за да започне мащабна настъпателна операция на 24 февруари, която да съвпадне с годишнината от нахлуването на Русия през 2022 г.

Черняк отбеляза, че руснаците се готвят да засилят атаките си в Източна Украйна през следващите няколко седмици и в момента търсят слаби места в украинската отбрана. ISW вече оцени, че руските сили са възстановили инициативата на линията Сватово-Кремина, но че настъплението все още не е достигнало пълния си темп.

NYT: Руската армия е променила значително тактиката си в боевете в Донбас

NYT: Руската армия е променила значително тактиката си в боевете в Донбас

Русия се опитва да превземе Бахмут на много висока цена

Несъответствието между ограничения, но значителен руски напредък в района на Бахмут и липсата на значителен напредък на други места в Украйна може да подкрепи наблюденията на военните и украинските служби, че руските сили не са в състояние да осигурят бърз напредък чрез традиционната механизирана маневрена война. Според ограничените кадри от руската тактика в района, които ISW е наблюдавала, руското военно командване разполага най-елитните си части в района на Бахмут в по-малки формации, използвайки тактика за проникване в градски условия.

Тази тактика изглежда води до значителен тактически напредък на Русия в района на Бахмут, който може да доведе до оперативни успехи, ако украинските сили решат да се изтеглят от Бахмут. Досега руските настъпателни операции в други части на Донецка област и по линията Сватово-Кремина са довели до незначителни успехи без оперативно значение. ISW е наблюдавала ограничени кадри от руската тактика в райони, отделени от усилията в Бахмут, които предполагат, че руските сили участват в по-традиционна тактика на механизирана маневрена война с редовни, а не елитни моторизирани стрелкови, морски пехотни и танкови елементи.

Финансистът от "Вагнер Груп" Евгений Пригожин се опитва да спаси намаляващото си влияние в Русия, тъй като Кремъл продължава да отстранява него и наемниците му. На 10 февруари Пригожин се опитва да подобри западащата репутация на наемниците си от "Вагнер" в интервю с известния, свързан с Кремъл военен блогър Семьон Пегов (известен под псевдонима Wargonzo). Пригожин отговаря на серия от въпроси относно противоречията във връзка с "Вагнер", като например високите загуби и неефективността на наетите военнослужещи, екзекуциите на дезертьори, третирането на наетите сили като пушечно месо, острите критики на Пригожин към руското Министерство на отбраната (МО) и предполагаемите му политически стремежи, както и това, че наемниците на "Вагнер" носят "символи на Третия райх", въпреки че се борят за "денацификация" на Украйна.

Зеленски: Украинският флаг ще се върне в Донбас

Зеленски: Украинският флаг ще се върне в Донбас

Териториите са само временно окупирани

Пригожин отрече да има политически амбиции и отново атакува кмета на Санкт Петербург.

Вероятно Пригожин се опитва да отклони вниманието от противоречията си, като оборва нереалистичните цели на Кремъл за войната в Украйна. Пригожин прогнозира, че на руските сили ще им трябват до две години, за да достигнат административните граници на Донецка област, и три години, за да напреднат до река Днепър от изток.

Пригожин добави, че руското общество трябва да бъде драстично милитаризирано, за да може Кремъл да достигне Ламанша, като вероятно хиперболизира целите на Русия да унищожи НАТО или се позовава на съветските военни планове от времето на Студената война, насочени към провеждане на бърз блицкриг до брега на Ламанша.

Пригожин вероятно се е опитал да допринесе за настоящата загриженост в руското информационно пространство относно способността на руското военно командване да поддържа голяма офанзива в Донецка област, за да възстанови репутацията си спрямо тази на руското МО. Самото интервю за Wargonzo вероятно е било засада на Кремъл срещу Пригожин, целяща да привлече общественото внимание към противоречията с Вагнер.

Вероятно Пригожин е възприел това интервю като възможност да издигне името си, но вместо това през цялото време се е намирал в отбранителна позиция.

Украйна: Путин иска да превземе Донбас до март

Украйна: Путин иска да превземе Донбас до март

Това не са първите срокове, които Русия си поставя, като всеки път те се отлагат

Критиката на Пригожин към военната кампания на Кремъл наподобява реторичния подход на бившия руски военен Игор Гиркин. Преди това Гиркин подпомагаше Кремъл, като ръководеше марионетни въоръжени формирования в Крим и Донбас през 2014 г., докато Кремъл не го лиши от всякакво влияние след предаването на Славянск през юли 2014 г. Гиркин се превърна в ожесточен критик на Кремъл и руското военно командване, като същевременно се опитваше да реабилитира репутацията си в екстремистките руски националистически кръгове.

Необичайно нихилистичните прогнози на Пригожин за перспективите на руската офанзива отразяват точно прогнозите на Гиркин и е възможно Пригожин също да се превръща в озлобен фанатик, който губи способността си да използва паралелните си военни сили за получаване на политическо влияние.

През нощта на 10 срещу 11 февруари руските сили нанесоха въздушни, ракетни, въздушни и морски удари с дронове по Южна Украйна. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са прихванали 20 от 24 руски безпилотни летателни апарата и една ракета Kh-101 през нощта.

Пригожин: Превземането на Бахмут е ключово

Пригожин: Превземането на Бахмут е ключово

Руските сили срещат яростна съпротива в битката за контрол над града

Основни изводи

  • Украински военни представители и руски националистически гласове, подкрепящи войната, омаловажават способността на Русия да започне мащабна офанзива в Донецка област при сегашните условия на руските въоръжени сили.
  • Съобщените от руските сили кулминационни и тактически неуспехи около Вухледар, Донецка област, вероятно допълнително са отслабили убеждението на руската ултранационалистическа общност, че руските сили са в състояние да започнат решително военно усилие.
  • Несъответствието между ограничения, но значителен руски напредък в района на Бахмут и липсата на значителен напредък на други места в Украйна може да подкрепи наблюденията на милиардерите и украинците, че руските сили не са в състояние да осигурят бърз напредък чрез традиционните механизирани маневрени бойни действия.
  • Финансистът от "Вагнер груп" Евгений Пригожин се опитва да спаси намаляващото си влияние в Русия, тъй като Кремъл продължава да отстранява него и наемниците му.
  • През нощта на 10 срещу 11 февруари руските сили нанесоха удари по Южна Украйна с авиация, ракети и въздушни и морски дронове.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции в района на Сватово и Кременна.
  • Руските сили продължават да дават приоритет на настъпателните операции в Донецка област.
  • Руските окупационни власти вероятно пресушават язовир Каховка северно от окупираната Запорожка област.
  • Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин потвърди, че "Вагнер груп" е спряла да набира хора в руските затвори поради изтичането на срока на споразумението между "Вагнер груп" и руското Министерство на отбраната (МО).