Руският президент Владимир Путин e възложил на новия командващ Обединената групировка на руските войски в Украйна Валерий Герасимов да превземе Донбас до март. Това заяви Андрий Юсов, представител на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна, за телевизионния канал FREEDIM.

"Путин не обръща внимание на реалността, затова не е променил глобалните си цели: унищожаването на украинците като народ, отделна нация и унищожаването на Украйна като независима държава. Той може да си постави такива цели, в частност, можем да говорим за приоритетната посока за руснаците: Донбас. Следващата времева линия той определя вече за Герасимов като, да речем, нов лидер на войната срещу Украйна. Тази цел е да се завземе Донбас и да се създаде зона за сигурност там но вече през март", каза Юсов.

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов е бил в Източна Украйна

Началникът на руския Генщаб Валерий Герасимов е бил в Източна Украйна

Тръгнал е от Изюм преди атаката срещу руските сили

Той отбеляза, че това не са първите срокове, които Руската федерация си поставя, като всеки път те се отлагат.

Руското ръководство назначи началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за нов командващ Обединената групировка на руските сили в Украйна.

Припомняме, че ежедневният доклад на британското разузнаване в понеделник се фокусира върху боевете в Донбас и ограничените, според него, успехи на Русия и Украйна на фронта, съобщи Руската служба на Би Би Си.

През уикенда продължиха ожесточени боеве на фронтовата линия в Донбас - в района на Бахмут и Кременная. Към 15 януари 2023 г. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) почти сигурно поддържат позиции в Соледар, северно от Бахмут, на фона на продължаващите атаки от частната военна компания (ЧВК) на "Вагнер".

Тази сутрин Институтът за изследване на войната пише, че усилията на руското ръководство да създаде условия за продължителна война срещу Украйна не изключват подготовката за вероятни решителни стратегически действия през 2023 г. - говори се за възможна следваща голяма офанзива.

Украинският генерален щаб същевременно обяви, че Русия не се е отказала от намеренията си да завземе изцяло Донецка област. Според неговото изявление руските войски провеждат офанзива в направленията Бахмут и Авдеевка и се опитват да подобрят тактическата ситуация в направленията Купянск и Лиманск. На направленията Новопавловск, Запорожие и Херсон руските войски са в отбрана.

Генщабът на Украйна: Ако Русия превземе Донбас, ще тръгне към Запорожие

Генщабът на Украйна: Ако Русия превземе Донбас, ще тръгне към Запорожие

Москва се готви за дълга война