Началникът на Генщаба на Руската федерация Валерий Герасимов е посетил фронтовата линия в Източна Украйна, в частност град Изюм в Харковска област. Той е успял да си тръгне преди Въоръжените сили на Украйна да атакуват руските позиции, съобщи УНИАН, позовавайки се на The New York Times, които цитират украински и американски високопоставени чиновници.

Украинските военни вечерта на 30 април са атакували училище в Изюм, което руснаците използват като военна база. По данни на чиновника, Герасимов е посетил базата, но е успял да тръгне от Изюм преди началото на украинската атака.

Лавров: Войната в Украйна няма да приключи за Деня на победата

Лавров: Войната в Украйна няма да приключи за Деня на победата

Не искаме смяна на властта в Киев, заяви руският външен министър

Американците потвърждават, че Герасимов е бил в Източна Украйна за няколко дни, но не им е известно да има атака на руската база.

Ден преди това съветникът на председателя на офиса на президента на Украйна - Алексей Арестович заяви, че в резултат от удара на украинските защитници по командните пунктове на руснаците под Изюм са убити минимум около 200 окупатори, от които минимум са старши офицери.

Светът след войната: Три сценария

Светът след войната: Три сценария

Руската инвазия в Украйна предизвика ефект на доминото, който ще промени трайно европейския ред, а според някои дори и световния