Първите цивилни граждани явно вече са изведени от промишления комплекс "Азовстал" в Мариупол. Новината се потвърждава както от Украйна, така и от Русия, макар и версиите да се разминават.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че със съдействието на ООН и Международния комитет на Червения кръст около 100 цивилни са били евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол - те се отправят към Запорожие.

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Три причини Путин да спре пред портите на "Азовстал"

Битката за Мариупол е от огромно значение и за двете страни

Руското министерство на отбраната също направи изявление относно евакуацията на цивилни граждани от Мариупол - "благодарение на инициативата" на президента Путин от "Азовстал" са спасени 80 цивилни, включително жени и деца, които са били държани от бойците в завода. Първоначалната информация бе за евакуирани от сгради до завода, в последствие тя бе променена.

Те са откарани в Безименое, село източно от Марупол, също на Азовско море, на територия под контрола на сепаратистката Донецка народна република. За евакуацията народната милиция на ДНР с помощта на руската армия е отворили хуманитарен коридор и са наложили "режим на тишина", съобщиха от министерството.

"Евакуираните от руски военнослужещи цивилни от завода "Азовстал", които са пожелали да заминат за контролираните от Киев райони, са предадени на представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст", заявяват от Министерството на отбраната.

От доклада на руското министерство на отбраната не става ясно колко души са били евакуирани в Безименое и колко са пожелали да се евакуират на украинска територия.

Украйна потвърди първата група изведени от "Азовстал"

Украйна потвърди първата група изведени от "Азовстал"

Около 40 цивилни от Мариупол извозени в Донецка област

Ръководителят на украинската преговорна делегация Давид Арахамия съобщи в канала си в Telegram, че от територията на "Азовстал" в Мариупол са евакуирани повече от 100 цивилни:

"Днес, благодарение на усилията на канцеларията на президента на Украйна, с подкрепата на ООН и Международния комитет на Червения кръст, заедно със заместник министър-председателя Ирина Верешчук, успяхме да проведем успешно най-трудната операция от началото на войната. Преди две седмици това изглеждаше невъзможно, а само преди седмица - много малко вероятно."

"Но ние не изгубихме надежда и продължихме да си вършим работата, защото нашите хора чакаха това. За тях не беше просто тежко - те видяха със собствените си очи как изглежда истинският ад."

По-рано ООН и Международният комитет на Червения кръст потвърдиха, че са участвали в евакуацията на цивилни граждани от Мариупол.

25 цивилни са излезли от „Азовстал“, сред тях и шест деца

25 цивилни са излезли от „Азовстал“, сред тях и шест деца

Градът, по информация на местните украински власти, е разрушен на 90%

Евакуацията на цивилни граждани от Мариупол, които не се намират в "Азовстал", а в други части на града, беше отложена за утре, 2 май, стана по-късно ясно от съобщение на градския съвет. Отлагането е с оглед безопасност. Евакуацията започва в 8:00 ч. в близост до търговския център Port City.

Мариупол беше най-горещата точка на войната до този момент и заради жестокото нападение още от първите дни на настъплението на руските войски и заради изключително тежката хуманитарна криза, която бе създадена с блокадата на града. Той е без вода, електричество и съобщения от повече от един месец. От повече от един месец останалите местни власти в града говорят, че градът разрушен над 90%.

Много европейски лидери опитаха още в първия месец да убедят руския президент Владимир Путин за пропускане на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни, но в повече случаи те биваха проваляни.

Само преди дни именно Мариупол бе една от темите на разговор на генералния секретар на ООН Антония Гутериш, който се срещна както с президента Зеленски, така и с Владимир Путин.

На 16 април руското министерство на отбраната обяви, че градът вече е под контрол и "изчистен" от украинската армия, чуждестранните наемници и "неонацистите" от полка "Азов", чийто остатъци са блокирани в завода "Азовстал". На 26 април руският президент Владимир Путин спря щурма на промишлената зона, но заповяда пълна блокада така че и пиле да не може да прехвръкне.

Усилията за организиране на хуманитарни коридори за евакуация продължиха, като междувременно "Азовстал" бе поставен като червена линия за каквито и да е преговори от страна на украинския президент Зеленски.

Русия не вижда повод за още преговори около съдбата на военните в "Азовстал"

Русия не вижда повод за още преговори около съдбата на военните в "Азовстал"

Путин вече е обявил, че трябва да сложат оръжие