Командирът на полка "Азов" Светослав Паламар заявява, че останалите бойци в "Азовстал" не се отказват, но и за руските войски се отнася същото. Украинските власти твърдят, че Азовстал продължава да бъде бомбардиран.

"Никой не се отказва", заявява Паламар, след като кореспондент на "Вашингтон поуст" успява да се свърже с него, пише BBC. Украинските военни в стоманодобивния завод са обкръжени, но продължават да се отбраняват.

Тази сутрин руският президент Владимир Путин нареди щурмът на тази последна крепост на украинските войски в Мариупол да бъде отменен.

Информацията за продължаващи бомбардировки потвърждава и съветникът на кмета на Мариупол Петър Андрюшченко, който в Telegram преди няколко часа съобщава, че под прицел е не само "Азовстал" но и града. Според вечерния брифинг на Генералния щаб на Украйна, случващото се е нов опит за нападение.

Кметът на Мариупол Бойченко на брифинг за настоящата ситуация в града заяви, че около 200 души чакат да се евакуират, но до следобеда не са пристигнали автобуси. Вчера успешно са напуснали около 80 души. В обсадения град остават около 100 000 души.

Трудно да се изчисли колко цивилни има на територията на "Азовстал" - броят им се определя между 300 и 1000. За евакуация на намиращите се там и дума не може да става, след като Путин нареди пълна блокада, "така че и пиле да не може да прехвъркне".

На брифинг днес президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна е предложила на Русия "всички варианти" за размяна и очаква отговора на Москва, съобщава агенция Ройтерс.

Украйна поиска коридор за евакуацията на цивилни и ранени войници от Азовстал

Украйна поиска коридор за евакуацията на цивилни и ранени войници от Азовстал

Там има около 1000 цивилни и 500 ранени войници

По-рано той предложи пленени руски войници да бъдат разменени за попаднали в капан цивилни граждани. "Има два начина да се освободят цивилни и войници от Мариупол, който е блокиран: военен и дипломатически. Първото изисква помощ от партньори, включително доставки на оръжие, отговори на въпрос Зеленски, цитиран от УНИАН.