Четиридесет и шест цивилни са излезли от къщи в близост до завода "Азовстал" в Мариупол, където украинските военни са блокирани, съобщи Министерството на отбраната в събота.

"Двадесет и пет местни жители излязоха през деня. С настъпването на тъмнината, възползвайки се от режима на тишина, втора група от 21 души е напуснала и е отведена в населеното място Безименое", заявяват от министерството. Осигурена им е квартира, вода и храна, както и медицинска помощ.

Фотограф на Reuters потвърждава конвоя с цивилни. Те са откарани до Безиминое с автобуси с украински номера, ескортирани от руски военни автомобили и коли със символи на ООН.

Евакуират цивилни от Мариупол

Евакуират цивилни от Мариупол

Това може да сигнализира за пробив в операцията за освобождаване на повече от 1000 души

Безименное, село в Донецка област, е известно като мястото, където се намира един от филтрационните лагери, в които попадат много бежанци от региона. Лагерът формално е под юрисдикцията на властите на непризнатата, освен от Русия, "Донецка народна република". Хората, които са напуснали лагера, разказват за тежки условия на живот и продължителни разпити, за които се твърди, че имат за цел да идентифицират лоялните към украинските власти лица.

В докладите на Министерството на отбраната се казва, че всички тези хора са излезли от "жилищни сгради в близост до завода за желязо и стомана "Азовстал".

25 цивилни са излезли от „Азовстал“, сред тях и шест деца

25 цивилни са излезли от „Азовстал“, сред тях и шест деца

Градът, по информация на местните украински власти, е разрушен на 90%

По-късно представители на ООН и Международният комитет на Червения кръст потвърдиха участието си в "процес на евакуация на цивилни граждани" от Мариупол.

Конвоят за евакуация на цивилни граждани измина около 230 км и достигна до завода в Мариупол в събота сутринта местно време. МКЧК настоява да не се дават подробности, докато ситуацията не го позволи, тъй като това би застрашило сериозно безопасността на цивилните и на конвоя. "Съответните местни власти комуникират с цивилните граждани относно практическите подробности." Подобно изявление направи и говорител на ООН, съобщава Ройтерс.

Хуманитарният представител на ООН Савиано Абреу потвърди пред Associated Press, че евакуацията наистина е започнала. Според него хората от "Азовстал" се евакуират съвместно с Международния комитет на Червения кръст и в координация с украински и руски официални лица. Абреу определи ситуацията като "сложна" и се въздържа от допълнителни коментари.

Украинският президент Володимир Зеленски също потвърди, че е започнала евакуацията на цивилни граждани от "Азовстал". "Първата група от около 100 души вече е на път към контролираната територия. Утре ще се срещнем с тях в Запорожие. Благодарим на нашия екип! В момента той работи с представители на ООН за евакуиране на останалите цивилни от централата", написа украинският президент.