Общинският съвет на Мариупол обяви, че днес ще бъде възможно да се евакуират цивилни от обсадения град, съобщава Би Би Си. Новината бе оповестена в социалната мрежа Telegram.

Това може да сигнализира за пробив в операцията за освобождаване на повече от 1000 души от обсадения завод за стомана Азовстал, последната част на южния град, все още в ръцете на украинските войски.

Но не е ясно как хората ще стигнат до мястото на събиране. А преговорите между украинците и руснаците ми бяха описани като деликатни и сложни.

Загрижеността на лицата на служители, които чакат тук в центъра за бежанци в Запорожие, говори много. Никой не иска да застраши сделка за хуманитарен коридор в такъв критичен момент.

По-рано съветник на кмета на Мариупол заяви, че повече информация за евакуациите няма да бъде публикувана. Те призовават за радио тишина. Кметът на града каза пред Би Би Си, че хората там са на "границата между живота и смъртта".

Руското министерство на отбраната казва, че 46 цивилни вече са евакуирани и публикува видео, на което очевидно се вижда, че хора се превозват през нощта в автобуси, с автомобили както от Червения кръст, така и от Организацията на обединените нации.

ООН не потвърди тези подробности, но украински власти казаха, че най-малко 20 цивилни са напуснали завода - те го нарекоха "проблясък на надежда".

25 цивилни са излезли от „Азовстал“, сред тях и шест деца

25 цивилни са излезли от „Азовстал“, сред тях и шест деца

Градът, по информация на местните украински власти, е разрушен на 90%