Високопоставен руски дипломат заяви, че прекратяването на огъня в момента не е добър вариант, тъй като ще даде възможност на украинските сили да се "прегрупират и да организират нови провокации", съобщи Би Би Си.

По-рано днес Русия съобщи, че от 14:00 ч. местно време (11:00 ч. по Гринуич) ще прекрати огъня около стоманодобивния завод в обсадения град Мариупол, за да позволи на цивилните да напуснат.

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

Украйна предлага преговори с Русия до "Азовстал" в Мариупол

По-рано днес според Киев, руските сили са възобновили въздушните удари по металургичния завод

Но украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че не е постигнато споразумение и призова за писмени гаранции за сигурност.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Украйна е заявила, че в стоманодобивния завод "Азовстал", където се укриват последните украински бойци в града, има няколко цивилни, но украинските сили "не ги пускат да си тръгнат".

По-нататък той заяви, че Русия не е атакувала жилищни райони в Одеса, украинския черноморски пристанищен град, през уикенда.

Киев предлага "специални разговори" за Мариупол

Киев предлага "специални разговори" за Мариупол

Предлага три "мариуполски стъпки"

В събота Украйна съобщи, че две ракети са поразили военен обект и две жилищни сгради в града. Полянски обаче заяви, че жилищните сгради са били поразени от украинската противовъздушна отбрана.

По-нататък той отхвърли коментарите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който заяви, че Русия не е успяла да постигне целите си при инвазията.

Украйна прави нов опит за евакуация на цивилни от Мариупол

Украйна прави нов опит за евакуация на цивилни от Мариупол

Евакуацията ще започне около обяд

Полянски заяви: "В момента се наблюдава тенденция към намаляване на броя на жертвите: "Честно казано, не мисля, че се провалихме." Той добави, че Русия провежда своя "военна операция" и има "свои цели" и "свои стратегии".