Украйна ще направи нов опит за евакуация на цивилни от Мариупол. Това съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от "Ройтерс".

"Днес отново ще се опитаме да евакуираме жени, деца и възрастни хора", написа тя в "Телеграм" и призова хората да се съберат на магистралата в близост до търговски център в града.

Верешчук отбелязва, че ако всичко се случи по план, евакуацията ще започне около обяд.

Нови следи от масови гробове край Мариупол

Нови следи от масови гробове край Мариупол

Съмнения, че Мариупол се намира напълно под руски контрол

По последни данни в посока Мариупол руската армия продължава да блокира украинските части в близост до завода "Азовстал". Нанасят се въздушни удари по града.

Че ожесточени боеве за Мариупол се водят, въпреки че Русия твърди, че е установила контрол над града, потвърждава и Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневната си информация, която се базира на британското разузнаване. Въпреки повишената активност руските сили не са постигнали голям напредък през последните 24 часа поради украинските контраатаки, посочват британските военни.

Вчера кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че животът на хората, които са блокирани в разрушения град, е в ръцете на Владимир Путин. Той изрази разочарование от темповете на евакуация от началото на войната. Не веднъж, дори в повечето случаи, договорените и обявени коридори за евакуация от Мариупол или се проваляха, или бяха спирани заради обстрел, за който взаимно се обвиняваха руската и украинската страна.

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Необходима е пълна евакуация на 100 000 жители